Zgodovinski dogovor Britanske Kolumbije s staroselskimi skupnostmi na področju energetike

 
Proizvajalci zemeljskega plina so pozdravili prelomno poravnavo med vlado Britanske Kolumbije in staroselskimi narodi reke Blueberry, ki bo staroselski skupnosti dala bistveno večji vpliv na projekte v z viri bogati regiji Montney v provinci.
 
V sredo 18.1.2023 sta predsednik vlade Britanske Kolumbije David Eby in poglavarka Blueberry River First Nations Judy Desjarlais objavila, kar sta oba imenovala "zgodovinski" sporazum, ki poleg uradne vloge skupine pri projektih zemeljskega plina na njenem ozemlju vključuje 287,5 milijona dolarjev financiranja. Dogovor vključuje tudi morebitno delitev prihodkov od projektov zemeljskega plina v severovzhodnem delu Britanske Kolumbije, vendar predstavniki staroselskih narodov še niso objavili podrobnosti teh dogovorov.
 
Video (YouTube)
 
Sporazum rešuje dolgotrajen pravni spor, ki je prišel do vrhunca, ko je Vrhovno sodišče Britanske Kolumbije junija 2021 razsodilo, da je provinca kršila pravice iz dogovora Blueberry River Treaty 8, ki se nanašajo na sporazume, sklenjene leta 1899. Sodba je spodbudila energetski regulator province, da uvede 18-mesečni moratorij na nove licence za projekte črpanja nafte in plina v regiji.
 
Provinca naj bi tekom januarja 2023 objavila sorodne dogovore še z drugimi staroselskimi narodi iz pogodbe Treaty 8. To bi povečalo vpliv sodne zmage Blueberry River in pomenilo premik v pristopu pridobivanja naravnih virov na severovzhodu Britanske Kolumbije.


 
Dogovor naj bi vključeval sporazum o delitvi prihodkov, ki bi sodelujočim staroselskim narodom omogočil prejemanje 10 odstotkov licenčnin za nafto in plin od projektov na tem območju, pa tudi večmilijonski sklad za plačilo za obnovo zemljišč, ki jih je prizadel industrijski razvoj.
 
Pred objavo v sredo so predstavniki energetske industrije izrazili strah, da bi poravnava z narodom Blueberry River lahko vključevala omejitve proizvodnje zemeljskega plina. Namesto tega podpisani sporazum zahteva predvsem zmanjšanje motenj življenjskega prostora in vpliva na okolje.


 
Analitiki pravijo, da sklenjeni odpira vrata prihodnji širitvi terminalov LNG Canada v Kitimatu, v provinci Britanska Kolumbija, ki bo izvažal utekočinjeni zemeljski plin v Azijo. Projekt, katerega gradnja je približno 70-odstotno dokončana, je v lasti podjetij Shell PLC, Petronas s sedežem v Maleziji in PetroChina Co. Ltd.
 
 
Organizacija Explorers and Producers Association of Canada, je v sporočilu za javnost dejala, da sporazum z narodom Blueberry River »zagotavlja prepotrebno jasnost za napredek pri razvoju nadaljnjih projektov na pdoročju zemeljskega plina«.
 
 
Povzeto po:
The Globe And Mail
Bluebery River First Nations

Uredil: Simon Pribac
 
Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-naslov: info@canslo.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini