Medtem ko obseg maloprodaje ni dosegel pričakovanega padca, se kanadski dolar ponovno krepi

 
Vrednost kanadskega dolarja se je v petek malo spremenila v primerjavi s svojim močnejšim "nasprotnikom" v ZDA, saj so kanadski podatki pokazali, da se je maloprodaja novembra in pred odločitvijo Bank of Canada o obrestni meri prihodnji teden zmanjšala manj od pričakovanj.
 
Kanadska maloprodaja se je novembra v primerjavi z oktobrom zmanjšala za 0,1 odstotka zaradi nižje prodaje v trgovinah s hrano in pijačo ter pri trgovcih z gradbenim materialom in vrtno opremo, je sporočil kanadski statistični urad.


 
Ekonomisti so napovedovali večji upad v višini 0,5 odstotka, medtem ko je prva ocena pokazala, da se bo prodaja decembra povečala za 0,5 odstotka.
 
Cena nafte se je povečala za 0,5 odstotka na 80,75 dolarja za sod, kar so podprli boljši gospodarski obeti za Kitajsko. Nafta je eden glavnih izvoznih izdelkov Kanade.
 
Kanadski dolar se je trgoval skoraj nespremenjen pri 1,3465 kanadskega dolarja za ameriški ali 74,27 ameriških centov za kanadski dolar, potem ko je trgoval v razponu od 1,3443 do 1,3497.
 
Teden dni je bila valuta na dobri poti, da se bo znižala za 0,5 odstotka, saj je razpoloženje vlagateljev postalo previdnejše, domači podatki pa so pokazali, da se je letna stopnja inflacije decembra znižala bolj, kot je bilo pričakovano. V preteklih štirih tednih se je okrepil.
 

Kanadska centralna banka naj bi prihodnjo sredo zvišala svojo ključno obrestno mero za četrtino odstotne točke na 4,50 odstotka in nato prekinila agresivno kampanjo zaostrovanja.
 
Denarni trgi predvidevajo približno 70-odstotno verjetnost, da bo centralna banka naslednji teden dodatno zaostrila razmerja.
 
Donosi kanadskih državnih obveznic so bili višji po vsej krivulji, kar je sledilo gibanju ameriških državnih obveznic. 10-letni donos se je dvignil za 8,2 bazične točke na 2,830 odstotka, potem ko se je v četrtek dotaknil najnižje petmesečne vrednosti znotraj dneva pri 2,701 odstotka.
 
Povzeto po: The Globe And Mail
Uredil: Simon Pribac
 
Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-naslov: info@canslo.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini