Gospodarske informacije za zadnji teden v oktobru 2022 v ZDA

 

Ameriško gospodarstvo je konec oktobra 2022 zaznalo rahlo rast po dveh četrtletjih popolnega trenda padanja gospodarstva


A ta trend se ne pozna pri inflaciji, ki je še vedno v porastu. Cene življenjskih potrebščin so se od septembra v oktobru ponovno povečale. Že v začetku novembra 2022 je pričakovati novo rast obrestnih mer s strani Federal Reserve Bank. Cene nepremičnin se nižajo, hipotekarne obresti pa rastejo.

Povprečna 30-letna obrestna mera v ZDA je konec oktobra presegla mejo 7 %. Ta podatek pove, da se je v zadnjem letu povečala za več kot dva krat. Padec cen nepremičnin je v primerjavah večji celo kot leta 2009, a so le-te cene še vedno za 13 % višje kot pred enim letom.

Vrednost delnic na borznem trgu je prav tako v trendu padanja. Amazon, Google, Microsoft so podjetja, ki zaznavajo padec vrednosti delnice in med njimi je Google navedel celo 27 % padec dobička.

Delo na daljavo oziroma delo od doma je pokazalo še eno pozitivno lastnost (poleg stroškov vzdrževanja poslovnih prostorov). Zaznavajo dosti manj bolniških odsotnosti. Tako sta se po analizah dva od treh delavcev izognila bolniškim dnevom.

Po dolgoletnem zaprtju doma in prepovedi potovanj se sedaj ob odpiranju življenja povečuje število potovanj in letovanj. Prodaja letalskih vozovnic je v primerjavi z lanskim letom višja za 9 %.

Zadovoljstvo pri delu pa pada pri vodstvenih delavcih. Tako je po zadnjih podatkih v oktobru 2022 splošno zadovoljstvo vodilnih pri delu padlo za celih 15 % v primerjavi z lanskim letom. Največ razlogov za to situacijo se pripisuje prihajajoči recesiji in problemom pri poslovanju podjetij v tej situaciji.


Pripravil:
 
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
e-mail: jurcek.zmauc@sloaba.com

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini