Cene avtomobilov v ZDA

 

Povprečna cena novega avtomobila je v oktobru znašala okoli 45.600,00 USD


V bližnji preteklosti se je dvig cen pokazal na zelo različnih produktih, a mogoče so (poleg energentov) najbolj na udaru cene nepremičnin in takoj potem cene avtomobilov.

Tako kot v Sloveniji tudi v ZDA (in po vsej verjetnosti po celem svetu) so se cene avtomobilov enormno povišale. In to novih ali rabljenih, brez izjeme.

A tako kot se v ZDA počasi znižujejo cene nepremičnin, je zaznati tudi padec cen avtomobilov. Vendar cene avtomobilov padajo res počasi in z malimi vrednostmi padanja.

V oktobru 2022 je bila povprečna cena, plačana za nov avtomobil (ali tovornjak, je pač značilnost ZDA, da vozijo pick up truck) okoli 45.600,00 USD, kar je manj od rekordne povprečne cene v juliju 2022, ki je znašala 46.173,00 USD. K temu znižanju cen naj bi pripomogle ponovne zaloge avtomobilov pri prodajalcih, a gledano kot celota so cene še vedno 33 % višje kot pred pandemijo.

Rabljeni avtomobil pa je bil v oktobru 2022 prodan v povprečju za 31.000,00 USD, kar pa je samo približno okoli 1% manj kot maja 2022. In podatek, da se v ZDA letno proda (kupi) 40 milijonov rabljenih avtomobilov vsekakor pove, za kakšen trg to gre.

Ti dve informaciji kažeta, da bo minilo še veliko časa, da se bodo cene avtomobilov vrnile na raven pred pandemijo. Prav tako pa se proizvajalci avtomobilov ne želijo vrniti v stanje presežka zalog in velikih popustov. Največji vir rabljenih avtomobilov pa je po vseh podatkih veliko zmanjšanje števila najemnih pogodb za avtomobile (car lease) po letu 2020.





Pripravil:
 
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
e-mail: jurcek.zmauc@sloaba.com

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju avtomobilske industrije

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini