Obrestna mera v ZDA v novembru 2022

 

Ameriška centralna banka četrtič dvignila obrestno mero za 0,75 %


Že takoj v začetku novembra 2022 (kot se je napovedovalo konec oktobra 2022) je ameriška centralna banka Federal Reserve (FED) že četrtič dvignila obrestno mero in to za dodatnih 0,75 %, kar je tudi že četrto višanje za enak odstotek.

Hkrati pa je FED nakazala, da bi se hitrost teh zviševanj in celotne gospodarske situacije lahko umirila. Z obrestno mero so tako ZDA zdaj na nivoju leta 2008, vse z namenom zmanjševanja inflacije, ki je trenutno najvišja v zadnjih 40-tih letih.

Pri FED so bili prisotni pomisleki glede hitrosti in višine odstotkov višanja obrestne mere, a v želji po vrnitvi stopnje inflacije na 2 % s sedanjih 8,2 % so pač takšne poteze nujno potrebne.

Vprašanje inflacije naj bi bilo v veliki meri odvisno od višanja plač v ZDA (samo v oktobru 2022 so se dvignile za 7,7 %), se je pa v oktobru 2022 na trgu odprlo tudi 239.000 novih delovnih mest. Predsednik FED meni, da plače niso glavni vzrok višanja inflacije in da bo veliko odvisno tudi od trga dela, kjer bo prav tako prišlo do faze odpuščanj. Ali je ta izjava povezana s prihajajočo recesijo, (še) ni komentarjev.Pripravil:
 
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
e-mail: jurcek.zmauc@sloaba.com

 

Preberite tudi:


Priprave na recesijo v ZDA

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini