Novo rusko orbitalno postajo bodo vzdrževali roboti

 

Poleg vzdrževanja naj bi sistemi umetne inteligence zagotavljali tudi psihološko in informacijsko podporo dejavnosti kozmonavtov


Prihodnja ruska orbitalna postaja (v ruščini ROS) bo vzdrževana s pomočjo vesoljskih robotskih sistemov, je v torek, 18. oktobra, povedal generalni direktor združenja za znanstveno proizvodnjo Android Technics Evgenij Dudorov.

"ROS naj bi imel elemente umetne inteligence, njegovo vzdrževanje pa bo vključevalo vesoljske robotske sisteme, ki bodo predvidoma skrbeli za avtonomni nadzor in vzdrževanje postaje z uporabo robotskih plovil brez posadke," je dejal Dudorov v članku, ki ga je v reviji "Vesoljski inženiring in tehnologija" objavila družba Energia Space Rocket Corporation trenutno odgovorna za vzdrževanje mednarodne vesoljske postaje.

Robotski sistemi, zasnovani za zunajzemeljske dejavnosti, bodo lahko opravljali naloge, kot so oskrba z gorivom, zamenjava potrošnega materiala, vzdrževanje koristnega tovora na servisni platformi, izstrelitev majhnih vesoljskih plovil, sestavljanje velikih struktur pod nadzorom operaterja, pregledovanje stanja na postaji, vzdrževanje in popravilo strukturnih elementov in sistemov na krovu. Roboti bodo lahko pomagali tudi kozmonavtom pri sprehodih v vesolje.

Naloge delovanja znotraj plovila so naslednje: avtonomno izvajanje rednega vzdrževanja in popravil, pregledovanje stanja modulov (strukturnih elementov, sistemov na krovu, naprav za nujne primere in nevarnih naprav) znotraj ROS, zagotavljanje pomoči kozmonavtom.

Na prihodnji ruski orbitalni postaji bi lahko bili tudi roboti, ki bi zagotavljali psihološko in informacijsko podporo pri dejavnostih kozmonavtov.
Ruska združena raketna in vesoljska korporacija (URSC), ki je del državne vesoljske agencije Roskozmos, je na mednarodnem sejmu vojaške oborožitve od 15. do 21. avgusta predstavila maketo bodoče orbitalne postaje. Razstavljena maketa je bila sestavljena iz baznega, raziskovalnega/energetskega, usmerjevalnega in proizvodnega modulov ter servisnih platform.


Foto: Andrej Ljubimov / RBC 

Vir: rossaprimavera.ru/news/4c9d03a1

Pripravil:

Vladimir Putkin
RSB CLUB MSK
e-mail: vvptlt@list.ru

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini