Ruski plinovodi odslej na varnejši jug

 

Projekt plinskega vozlišča v Turčiji za oskrbo Evrope

Po besedah ruskega predsednika Vladimirja Putina bi lahko bila nova točka za prenos plina v Evropo prav Turčija. Očitno predvsem zaradi varnostnih razlogov, saj bo največji del plinovoda odslej potekal po ozemlju Rusije in Turčije.

Projekt izgradnje turškega vozlišča je zato dobra ideja, še posebej zato, ker bi ga Rusija in Turčija lahko učinkovito nadzorovali in zaščitili. Kot poročajo turški mediji, so projekt največjega plinskega vozlišča izdelali turški strokovnjaki z inženirske fakultete Univerze Gumushane. Načrt za vzpostavitev največjega plinskega vozlišča v Turčiji za oskrbo Evrope predvideva izgradnjo treh plinovodov, ki bodo lahko prepeljali do 75 milijard kubičnih metrov modrega goriva na leto.

Putin je dejal, da je Moskva pripravljena preusmeriti tranzit plina iz poškodovanih plinovodov Severni tok v Črno morje in Turčijo. Kasneje je o tej ideji razpravljal s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom med njunim srečanjem v Astani.

Erdogan je poudaril, da ne bo čakanja, in dejal, da sta voditelja pristojnim institucijam obeh držav naročila, naj hitro začnejo delati na projektu oblikovanja vozlišča v Turčiji za dostavo plina v Evropo.

Vodja oddelka za geofizikalni inženiring na univerzi Gumushane Nafiz Maden je poudaril, da bodo zagotovili celovito podporo pri izvedbi projekta. Pojasnil je, da je predvideno, da bo plin dostavljen v Evropo prek Trakije, ki je območje na skrajnem jugovzhodnem delu Balkanskega polotoka, razdeljeno med Grčijo, Bolgarijo in Turčijo.
 

Turčija bo plin v Evropo distribuirala po treh različnih poteh

Severni krak bo šel v Romunijo, Slovenijo, Madžarsko in naprej v Nemčijo, južni krak bo namenjen oskrbi Italije, srednji bo šel v Srbijo, Bolgarijo, Severno Makedonijo in Albanijo.

Vojislav Vuletić iz srbskega Društva za plin meni, da je projekt realen in pameten.



Foto: Vjačeslav Prokofjev / TASS

Vir: www.rbc.ru 

Pripravil:

Vladimir Putkin
RSB CLUB MSK
e-mail: vvptlt@list.ru

 

Preberite tudi:


Spreminjajoča se evropska energetska pokrajina

Poglavitni trendi v ruski industriji nafte in plina

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini