Athena, najhitrejši superračunalnik na Poljskem

 

V Krakovu so na elitni Univerzi za znanost in tehnologijo AGH predstavili najhitrejši superračunalnik na Poljskem

Superračunalnik, imenovan Athena po grški boginji modrosti, ima neverjetno računsko moč več kot 7,7 petaflopov in bo po navedbah univerze dal zagon znanosti in inovacijam na Poljskem.

"Zagon superračunalnika ponuja popolnoma nove priložnosti za računalniško intenzivno znanost," je povedal Marek Magryś, namestnik direktorja za visokozmogljive računalnike na Univerzi za znanost in tehnologijo AGH Cyfronet.

Athena zdaj ni le najhitrejši superračunalnik na Poljskem, ampak zaseda tudi 105. mesto na svetu in 9. mesto na seznamu Green500 najbolj zelenih superračunalnikov na svetu.

Superračunalnik omogoča bistveno skrajšanje časa za izvedbo izračunov, ki bi z uporabo posameznih računalnikov pogosto trajali več let - včasih tudi več kot 150, 700 ali celo 1000 let. Z Atheno je ta opravila mogoče opraviti v nekaj urah, pri velikih opravilih pa v nekaj dneh.

Athena je sestavljena iz 48 strežnikov s procesorji AMD EPYC, vsak z 1 TB RAM-a, ki imajo skupno 6144 računalniških jeder CPE. Poleg tega je stroj opremljen s 384 karticami NVIDIA A100 GPU. Zahvaljujoč temu lahko superračunalnik izvede 7,7 bilijona operacij na sekundo.

Izjemne zmogljivosti računalnika se ujemajo z njegovo velikostjo. Glede na tlorisno površino je podoben majhnemu stanovanju. Tako kot stanovanje ima vhod, v tem primeru urejena dvojna drsna vrata. Po dolžini Athene teče hodnik, iz katerega vodijo vrata, ki omogočajo dostop do prostorov, opremljenih z visokotehnološkimi komponentami računalnika.

Superračunalnik je stalni del Akademskega računalniškega centra CYFRONET AGH v Krakovu, zahvaljujoč infrastrukturi PLGrid pa bo na voljo tudi raziskovalcem z vse Poljske.

Athena je bila nameščena v Krakovu kot del evropskega skupnega podjetja za visokozmogljivo računalništvo (EuroHPC JU), katerega namen je ustvariti vseevropsko računalniško infrastrukturo.

EuroHPC JU je izbral pet lokacij, kjer bodo nameščeni novi superračunalniki za izgradnjo evropske infrastrukture za obdelavo podatkov – Grčija, Irska, Nemčija, Madžarska in Poljska. "Izbira Poljske kot mesta namestitve enega od sistemov EuroHPC JU je izjemno priznanje, ki potrjuje usposobljenost države pri vzdrževanju in operativni uporabi superračunalnikov na svetovni ravni," je v izjavi zapisal Akademski računalniški center Cyfronet AGH.

Athena bo omogočila izvajanje znanstvenih raziskav v veliko večjem obsegu kot doslej, zlasti na področju zdravil in novih materialov.
 

Najhitrejši superračunalniki na Poljskem

Do nedavnega je bil najhitrejši superračunalnik na Poljskem Altair s skoraj 6 petaflopov računske moči, ki je bil predstavljen leta 2021 in se nahaja v Centru za superračunalništvo in mreženje v Poznanu.

Trenutno je Altair drugi najhitrejši superračunalnik na Poljskem, medtem ko je na 145. mestu na svetu. Uporablja se predvsem za raziskave umetne inteligence in analitike podatkov v znanostih, kot so kvantna fizika, kvantna kemija in biologija.

Tretji najhitrejši računalnik na Poljskem je Ares, ki se tako kot Athena nahaja na Univerzi za znanost in tehnologijo AGH v Krakovu. Uvrščen je na 290. mesto najhitrejših superračunalnikov na svetu.

Četrti in peti najhitrejši računalnik na Poljskem sta Tryton Plus v Gdansku (2,82 petaflopa, 462. mesto na svetu) in Prometheus (2,35 petaflopa, 475. mesto na svetu).
 

Najhitrejši superračunalniki na svetu

Poljski superračunalniki še vedno precej zaostajajo za najhitrejšimi stroji na svetu. Trenutno je vodilni Frontier iz ZDA, ki je sposoben doseči računsko moč 1685 petaflopov. Drugo mesto zaseda japonski Fugaku z računsko močjo 537 petaflopov, tretji najhitrejši superračunalnik na svetu pa je finski računalnik LUMI z računsko močjo 214 petaflopov.


Pripravilo:

Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
e-mail: info@triglav-rysy.si

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju IT storitev

Storitve slovenskih poslovnih klubov