Poljsko podjetje ustvarilo revolucionaren elastični kostni nadomestek

 

FlexiOss - prvi elastični kostni nadomestek na svetu, izdelan iz hidroksiapatita, kalcijevega fosfata


Podjetje Medical Inventi iz Lublina želi narediti revolucijo na področju globalne ortopedije in travmatološke kirurgije s prvim elastičnim nadomestkom kosti na svetu, izdelanim iz hidroksiapatita, kalcijevega fosfata.

Naslednja generacija sintetične kosti FlexiOss pri podjetju Medical Inventi je bila ustvarjena potem, ko so bili preplavljeni z zahtevami lokalnih ortopedskih kirurgov, nezadovoljnih z obstoječimi kostnimi nadomestki, ki so jih uporabljali med operacijami.

Maciej Maniecki, predsednik Medical Inventi, je dejal: "Medicinska univerza v Lublinu ima dve klinični bolnišnici, kjer je odnos med znanstveniki in zdravniki zelo tesen, in prav zdravniki so nas prosili, da ustvarimo biokompozitni kostni nadomestek, preprosto povedano, sintetično kost. 

Izdelek je bil razvit po izkušnjah ortopedskih kirurgov z ohlapnimi oblikami kostnih nadomestkov, ki pri operacijah niso dajali ustreznih rezultatov. Zaradi visoke bioaktivnosti FlexiOss bistveno izboljša proces regeneracije kosti. "Sintetična kost" daje zdravnikom veliko mero fleksibilnosti med operacijo, pomaga zapolniti velike in nepravilne votline ter skrajšati čas operacije.

Preboj so bile prve poskusne operacije. Med njimi je bila tudi operacija Daniela, ki je doživel hudo nesrečo z motorjem. Ima zelo velike kostne votline in prva operacija je bila neuspešna – soočil se je z možnostjo amputacije. Po še eni operaciji z uporabo FlexiOss se je lahko vrnil k popolni mobilnosti.

To je bil trenutek, ko smo ugotovili, da imamo fantastičen izdelek, nov material in da bi lahko predstavili poslovni primer zanj. Seveda vem, kako težko je odličen izdelek spremeniti v posel, vem, kako pogosto podjetja propadejo, vendar smo videli, kako pomemben je ta izdelek ... Danes govorimo o blagovni znamki, ki jo želimo predstaviti bolnišnicam, ne le na Poljskem, temveč tudi po svetu."

Dve ključni lastnosti, po katerih se biokompozit FlexiOss razlikuje od drugih kostnih nadomestkov, sta, da po namočenju postane zelo duktilen ali elastičen, kar pomeni, da ga lahko kirurg oblikuje po potrebi, kot plastelin. Prav tako ostaja porozen, zato dobro vpija tekočine, kot so kri, plazma in raztopina zdravil, zaradi česar lahko opravlja vlogo prenašalca bioloških snovi, zlasti antibakterijskih zdravil.

"To omogoča omejitev uporabe antibiotikov, daje priložnost za pravilno regeneracijo kostnega tkiva in dobre možnosti, da se izognemo okužbam, zavrnitvi, alergijam in vnetjem. Je kot oder za naravni proces regeneracije kosti," je dodal Maniecki.

Podjetje je opravilo klinična preskušanja in je certificirano za prodajo v Evropi, vzpostavilo pa je tudi partnerstvo, ki omogoča uvedbo izdelka v 22 arabskih državah. Zdaj upajo, da bodo osvojili ameriški trg in so tam začeli postopek registracije.


Pripravilo:

Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
e-mail: info@triglav-rysy.si

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov