Varšavski raziskovalci prejeli Ig Nobelovo nagrado za medicinsko raziskavo


Raziskovalci z Medicinske univerze v Varšavi, ki so odkrili, da lahko uživanje sladoleda ublaži vnetje ustne votline pri bolnikih z rakom, so za svoje delo prejeli Ig Nobelovo nagrado. Ekipa, ki je zasedla prvo mesto v kategoriji nagrad za zdravila, je ugotovila, da lahko sladoled prepreči nastanek oralnega mukozitisa, pogostega stranskega učinka pri ljudeh, ki so bili podvrženi preventivni kemoterapiji.

Neželeni učinek lahko zelo negativno vpliva na bolnikovo kakovost življenja. V ustih, dlesnih in jeziku se lahko pojavijo rane, poveča se izločanje sline, požiranje pa je lahko oteženo. V skrajnih primerih – zlasti v kombinaciji s slabostjo in bruhanjem, ki sta pogosta pri kemoterapiji in radioterapiji – je prehranjevanje skoraj nemogoče.

Varšavski znanstveniki so odkrili, da bi to lahko preprečili, če bi bolniki med infundiranjem melfalana počasi jedli sladoled ali sladoledne lučke.

Študija z naslovom "Sladoled, ki se uporablja kot krioterapija med kondicioniranjem z visokimi odmerki melfalana, zmanjšuje oralni mukozitis po avtologni transplantaciji hematopoetskih matičnih celic" je bila objavljena v reviji Scientific Reports.

"S sladoledom smo preprečili poškodbe sluznice zaradi zelo močne kemoterapije, uporabljene pred presaditvijo kostnega mozga," so zapisali znanstveniki.

Ena od preventivnih strategij oralnega mukozitisa je krioterapija, ki je uporaba ekstremnega mraza za zamrzovanje in odstranjevanje nenormalnega tkiva, običajno s sesanjem ledenih koščkov. Vendar se pacienti ne držijo vedno popolnoma krioterapije z ledom, saj postane neprijetno hladna. "Nadomestili smo jo s sladoledom – katerim koli sladoledom, ki ga je pacient želel jesti, npr. Magnum v čokoladi ali sladoled iz Grycana. Izkazalo se je, da je učinek zelo podoben – le da je veliko bolj prijeten."

Raziskovalci so ugotovili, da komercialno dostopen sladoled ne more le preprečiti oralnega mukozitisa med infundiranjem melfalana, ampak ga je mogoče uporabiti tudi kot stroškovno učinkovito, manj obremenjujočo in preprosto metodo za preprečevanje oralnega mukozitisa.

Zdravljenje s sladoledom je še posebej učinkovito pri otroških rakih, saj se otroci bolje odzivajo, če led zamenjamo s sladoledom. Poljski znanstveniki so zbrali podatke o 74 ljudeh, v povprečju starih 58 let, ki so prestali presaditev matičnih celic kot del zdravljenja raka. Samo 28,85 odstotka bolnikov, ki so bili podvrženi krioterapiji s sladoledom, je razvilo oralni mukozitis, v primerjavi z 59 odstotki tistih, ki niso prejeli krioterapije.
 

Ig Nobelove nagrade za smešno znanost

Vsako leto se z jezikovnimi nagradami Ig Nobel, včasih imenovanimi tudi antinobelove nagrade, slavijo najbolj nenavadne znanstvene raziskave. Čeprav naj bi bile nagrade smešne, imajo raziskave pogosto resne aplikacije.

Običajno podelitev Ig Nobel poteka v gledališču Sanders na univerzi Harvard, tokrat pa se je zaradi pandemije že tretjič vse odvijalo prek spleta. Nagrade so alternativna protipostavka Nobelovim nagradam. Podeljuje jo "Annals of Improbable Research" za znanstvena dela, ki nasmejijo, a hkrati dajo misliti.

Raziskovalci, ki so prejeli nagrado, so Marcin Jasiński, Martyna Maciejewska, Michael Górka, Wieslaw Jędrzejczak, Anna Brodziak, Agnieszka Tomaszewska, Kamila Skwierawska, Grzegorz Basak in Emilian Snarski.

Zmagovalci so prejeli denarne nagrade v višini 10 bilijonov zimbabvejskih dolarjev, kar je enako približno 4 USD.



Pripravilo:

Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
e-mail: info@triglav-rysy.si

 

Preberite tudi:


Storitve slovenskih poslovnih klubov