Proizvodnja vina v Rusiji narašča

 

Med januarjem in avgustom 2022 v Rusiji proizvedenih 75 milijonov litrov vina


Odkar je junija 2020 začel veljati zakon "O vinogradništvu in vinarstvu v Ruski federaciji", ki opredeljuje standarde, označbe in državne podpore, se je zanimanje za domačo proizvodnjo vina močno povečalo, poroča ruski časnik Izvestija.

Po besedah predsednika ruskega Združenja vinogradnikov in vinarjev Dmitrija Kiseljova se površine vinogradov v državi širijo od 4 do 7 % na leto. Poudarja tudi, da se bo ta še vedno skromna rast povečala zaradi prizadevanj za pospešeno zasajanje novih površin in gradnjo drevesnic.

Po njegovem mnenju je ta uspeh posledica dveh glavnih dejavnikov. "Prvi razlog za uspeh je dejstvo, da so v zadnjih štirih do petih letih naši vinogradniki dosegli nivo kakovosti v vseh tržnih segmentih, od nizkocenovnih do vrhunskih, ki je primerljiv z nivojem kakovosti glavnih proizvajalcev v "tradicionalnih" vinorodnih državah. To so opazili ne le številni strokovnjaki na mednarodnih tekmovanjih, temveč tudi potrošniki," meni Kiseljov.

Drugi razlog je, da so lokalna vina postala moderna; ruska vina so zdaj na jedilnikih večine restavracij v velikih mestih, na primer v priljubljeni verigi japonskih jedi "Yakitoria", ki ima na desetine lokalov v državi. Po besedah Aleksandra Muratova, direktorja razvoja in lastnika blagovne znamke, želi podjetje do konca leta povečati delež ruskih vin v svoji ponudbi na 30-40 %, približno 30 % kupcev pa se pri naročanju že odloča za domače proizvode.

Prav tako je treba omeniti, da rusko vinarstvo v zadnjih letih izkorišča splošne gospodarske razmere: ker se je uvoz v Rusijo zmanjšal, imajo lokalni vinarji priložnost pridobiti teren, poleg tega pa zaradi omejenosti mednarodnih potovanj Rusi uživajo alkohol doma in ne v tujini.

Zaradi vseh teh ugodnih dejavnikov se je znatno povečala tudi proizvodnja ustekleničenega vina. Po podatkih 'Centra za zvezne in regionalne študije trga alkohola' je bilo med januarjem in avgustom 2022 v Rusiji proizvedenih približno 75 milijonov litrov penečega in nepenečega vina, kar je 31 % več kot v enakem obdobju lani.


Foto: Dmitrij Korotajev / Izvestija

Vir: iz.ru/1400797/mariia-perevoshchikova-vera-kuzmina/bokalnoe-iskusstvo-eksperty-zhdut-udvoeniia-proizvodstva-vina-v-rossii

Pripravil:

Vladimir Putkin
RSB CLUB MSK
e-mail: vvptlt@list.ru

 

Preberite tudi:


Uvoz vina v Rusko federacijo

Lani rekordno leto za globalni vinski sektor

Novi trendi v embalaži za vino