Napovedan upad kanadskega trga nepremičnin


Po navedbah največje kanadske banke Royal Bank of Canada (RBC) lahko pričakujemo "zgodovinski popravek" stanovanjskega trga v državi. Napovedi RBC prav tako kažejo, da bo kanadski stanovanjski trg doživel enega večjih upadov v zadnjih 40 letih.

Glavni krivec za upad je skokovita inflacija,
ki je že povzročila agresivne dvige obrestnih mer po vsej državi. Vpliv inflacije in povišanih obrestnih mer je občutiti po vsej državi, zlasti v provincah Ontario in Britanski Kolumbiji, kjer cenovno dostopnih stanovanj praktično ni več na trgu.
 

Napovedan padec prodaje stanovanj

Glede na navedene podatke, RBC napoveduje, da bo prodaja stanovanj padla za približno 25% letos in 15% prihodnje leto. Pričakujejo tudi, da se bodo nacionalne referenčne cene do drugega četrtletja 2023 znižale za več kot 12%. Po navedbah RBC je 42-odstotno zmanjšanje prodaje stanovanj od začetka leta 2021 večje od zmanjšanj, opaženih v prejšnjih štirih četrtletjih recesije v državi. Prejšnji podatki kažejo, da se je prodaja stanovanj zmanjšala za 33% v letih 1981-1982 in 1989-1990, 38% v letih 2008-2009 in 20% v letih 2016-2018.

Začetna zvišanja obrestnih mer banke v marcu so sprožila korekcijo trga nepremičnin, vendar pa lahko povečanje za 100 bazičnih točk 13. julija – ki je premaknilo spremenljive obrestne mere nevarno blizu fiksnim – pospeši ohlajanje. Do oktobra RBC napoveduje, da se bodo obrestne mere zvišale na 3,25%, kar bo mnogim potencialnim kupcem odložilo načrte o lastništvu stanovanj.
 

Največji padec je pričakovan v najdražjih provincah

Epicenter korekcije stanovanjskega trga se bo zgodil v najdražjih kanadskih provincah, Ontariu in Britanski Kolumbiji. Pri RBC so izračunali, da bo prodaja stanovanj v Britanski Kolumbiji in Ontariu upadla za 45% oziroma 38% v letih 2022 in 2023. Hkrati pa bi morale biti cenovno ugodnejše regije v državi uspešnejše. V vseh drugih provincah, razen v Ontariu in Britanski Kolumbiji, bo prodaja predvidoma padla za več kot 20 % od rekordnih vrednosti, cene pa bodo ostale prožne. Do prve polovice leta 2023 RBC predvideva padec cen za manj kot 3% v provincah Alberta in Saskatchewan ter med 5 % in 8 % v večini drugih provinc.
 

Zlom stanovanjskega trga ni predviden

Kljub napovedi »zgodovinskega popravka« pa strokovnjaki RBC ne predvidevajo zloma stanovanjskega trga. Namesto tega trdijo, da je treba na ta padec gledati kot na ohlajanje po dvoletni nakupovalni mrzlici, ki jo je sprožila pandemija, zaradi katere je lastništvo stanovanja postalo nedostopno za večino Kanadčanov. RBC napoveduje, da se bo korekcija končala v začetku leta 2023, vendar ni mogoče izključiti daljšega padca.


Pripravil:

Simon Pribac

Kanadsko slovenska gospodarska zbornica


 

Preberite tudi: 

Kanada se spopada z rekordno inflacijo

Katere storitve nudijo slovenski poslovni klubi v tujini brezplačno