Nekaj informacij iz ZDA ob koncu junija 2022

 
Informacije, povezane s situacijo enako po vsem svetu:
 

Ukrepi za zmanjšanje porabe energentov

Vozniki v ZDA vedno bolj uporabljajo skupne vožnje, javni prevoz in svoje rezervoarje za gorivo polnijo le, ko je to nujno potrebno. Prodaja plina je v primerjavi z junijem 2021 konec junija 2022 padla za 8,2 %. Cene bencina so zadnji teden junija pokazale rahel padec s povprečnih 5 USD na 4,97 USD za galono.
 

Situacija povezana z inflacijo

Srednji del ZDA najbolj občuti inflacijo, pri čemer je več kot 86 % malih podjetij v Nebraski, Wisconsinu in Arkansasu izjavilo, da doživljajo zmerne do velike dvige cen. Po vsej državi 79 % malih podjetij poroča o vsaj zmernem povečanju cen.
 

Napovedi recesije

Tveganje svetovne recesije narašča, Citigroup napoveduje 50-odstotno verjetnost recesije v naslednjih 18 mesecih, medtem ko Goldman Sachs napoveduje 30-odstotno verjetnost recesije v naslednjem letu. Zvišanja obrestnih mer Centralne banke ZDA spodbujajo pesimizem glede velikosti in časovnih okvirjev recesije. Velike banke v ZDA so v dobrem položaju, da prebrodijo morebitni gospodarski upad. Centralna banka ZDA vsako leto opravi letni pregled stabilnosti velikih bank in ugotovitve konec junija 2022 kažejo, da ima vseh 34 testiranih bank dovolj kapitala, da prenesejo izgube po "najslabšem možnem scenariju".
 

Nepremičninski trg

Trenutno je težko najti popoln kraj za življenje v ZDA. Po novih podatkih nepremičninskih strokovnjakov in agencij je premik k delu na daljavo povzročil, da so se vrednosti stanovanj v nekaterih predmestjih prvič podražile hitreje kot njihova bližnja glavna mesta. Medtem cene povsod skokovito rastejo, zvišane hipotekarne obrestne mere in omejen inventar pa štiri milijone Američanov izrivajo z nepremičninskega trga. Tisti, ki ne morejo kupiti, se obrnejo na najem - kar je ponekod prav tako zelo drago. Povprečna najemnina stanovanj v New Yorku je konec junija 2022 prvič dosegla 4000 USD.
 

Trg delovne sile v ZDA

Veščine, sposobnosti in strokovnost, pridobljene na delovnem mestu, so povezane s polovico povprečnega človekovega življenjskega zaslužka. To pomeni, da učenje na delovnem mestu – neformalno izobraževanje – pomaga delavcem, da postanejo bolj sposobni se vzpenjati po karierni lestvici. Raziskovalci trga delovne sile v ZDA so ugotovili, da si morajo podjetja zgraditi sloves kariernega razvoja, da bi zato pritegnila in obdržala talentirane kadre.
 

Potovanja

Čeprav inflacija grozi z upočasnitvijo porabe sredstev izven nujnih stroškov, se zdi, da Američani še vedno načrtujejo potovanje to poletje. Po letih zadržanega povpraševanja po potovanjih bi večina raje zmanjšala porabo drugje, kot da bi zamudila čas porabljen na potovanjih. Ankete v ZDA kažejo, da 39 % ljudi načrtuje dopust v naslednjih treh mesecih.
 

Prosta delovna mesta

Po zadnjih podatkih Ministrstva za delo ZDA je na voljo več kot 5,5 milijona več prostih delovnih mest kot delavcev, ki jih lahko zapolnijo. Samo zadnjo nedeljo v juniju 2022 je bilo odpovedanih več kot 700 letov, predvsem zaradi odsotnih delavcev. Pomanjkanje pilotov se povečuje, saj strokovnjaki napovedujejo, da bo letalskim prevoznikom do naslednjega leta primanjkovalo 12.000 pilotov.
 

Zaposlovanje žensk z otroki

Trenutno približno 30 % mater ni zaposlenih, medtem ko jih nadaljnjih 22 % dela s krajšim delovnim časom, tako da je slaba polovica mam zaposlenih s polnim delovnim časom. Na začetku pandemije je na milijone mater dalo odpoved na delovnem mestu, da so med nenadnimi zaprtji šol in vrtcev bile doma z otroki. Ni nujno, da se te ženske vrnejo na delo in za to teorijo je več razlogov.
 

Zaposlovanje starejših oziroma daljšanje delovne dobe

Nedavni podatki Urada za statistiko dela ZDA kažejo, da je ostajanje na delovnem mestu tudi po vseh izpolnjenih pogojih za upokojitev vse bolj priljubljeno. Leta 2000 je bilo samo 19,2 % ljudi, starih od 65 do 74 let, še vedno zaposlenih. Ta odstotek se je v letu 2010 povzpel na 26,6 % in naj bi do leta 2030 dosegel 32 %. Nekateri vztrajajo zaradi dodatnega dohodka, drugi pa uživajo v delu, v obeh primerih pa Američani, ki delajo dlje po vseh statistikah tudi živijo dlje.


Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com

 

Preberite tudi:

Priložnosti na trgu ZDA