Kanada se spopada z rekordno inflacijo v zadnjih 39 letih



V nasprotju s pričakovanji inflacija v Kanadi raste, dosegla je svojo najvišjo točko v zadnjih 39 letih. Kanadska centralna banka se z zaostrovanjem ukrepov trudi obdržati inflacijo pod nadzorom, medtem ko analitiki svarijo pred recesijo. Prehrambni sektor dodatno viša cene, kar skrbi prebivalce oddaljenih skupnosti. 

Po podatkih kanadskega statističnega urada se je letna inflacija v Kanadi v mesecu maju 2022 povišala na 7,7 %, kar je največ od januarja 1983 in nad tržnimi pričakovanji 7,4 %. Glavni pritisk navzgor prihaja iz višanja cen prevoza, hrane in stanovanj, saj so sankcije zahodnih držav v odgovor na rusko agresijo na Ukrajino še naprej vplivale na dvig cen energije in surovin. Stroški transporta so narasli za 14,6 % (aprila 11,2 %), k čemur je prispevala 48-odstotna rast cen bencina (aprila 36,3 %). Inflacija pri hrani je medtem ostala enaka, 8,8-odstotna, k čemur je prispevala 9,7-odstotna rast cen živil. Zaradi rasti hipotek so s hitrostjo 7,4 % rasle cene stanovanj. Brez bencina se je indeks cen življenjskih potrebščin zvišal na novo rekordno vrednost 6,3 %. Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 1,4 %, s čimer so presegle napovedi o rasti v višini 1% po rasti v višini 0,6% v aprilu.

Kanadska centralna banka se trudi obdržati inflacijo pod nadzorom, analitiki pa svarijo pred recesijo

V trudu, da bi inflacijo obdržala pod nadzorom je 13. julija letos Kanadska centralna banka dvignila obrestne mere za 100 bazičnih točk, kar je rekorden dvig med razvitimi državami ter hkrati najvišji dvig obrestnih mer v Kanadi od leta 1998, hkrati pa pri Kanadski centralni banki napovedujejo, da bodo potrebna še dodatna zvišanja. Ekonomski analitiki in denarni trgi so pričakovali povečanje za 75 bazičnih točk. 
Pri Kanadski centralni banki sicer pričakujejo nadaljnjo rast inflacije, ki naj bi se v prihodnjih mesecih ustalila pri približno 8%. Do leta 2023 naj bi padla na 3%, do konca leta 2024 pa bi jo želeli znižati na 2%.

Kanadska centralna banka je tudi znižala napoved gospodarske rasti za letos na 3,5 % s prejšnje ocene 4,2 %. Napovedali so, da se bo rast nato leta 2023 zmanjšala na 1,8 %, nato pa se bo leta 2024 dvignila na 2,4 %. Zmanjšana gospodarska rast je v veliki meri posledica vpliva visoke inflacije in zaostrenih finančnih pogojev na potrošnjo in porabo gospodinjstev.

Ker se denarna politika hitro zaostruje, svetovni vlagatelji stavijo, da bo sledila recesija, kar je privedlo do razprodaj na delniških trgih in nižjih cen surovin, kot je surova nafta.

V začetku julija je komercialna banka RBC (Royal Bank of Canada) kot prva velika kanadska banka napovedala recesijo, ki naj bi se začela leta 2023. Ekonomista RBC Nathan Janzen in Claire Fan sta ublažila svojo napoved z besedami, da bo to "zmerna in kratkotrajna" recesija. "Čeprav bodo višje obrestne mere tehnično potisnile Kanado proti krčenju gospodarstva, kanadska centralna banka v tem trenutku nima druge izbire, kot da ukrepa," so v svojem poročilu zapisali ekonomisti RBC. Po drugi strani kanadska centralna banka ne napoveduje recesije, hkrati pa svari, da se recesija lahko pojavi, v primeru da inflacijska miselnost ostane zakoreninjena v ljudeh na daljši rok in potegne podjetja in potrošnike v inflacijsko spiralo višanja cen in plač.

Kanadski dobavitelji hrane ponovno izdajajo obvestila trgovcem na drobno, v katerih jih obveščajo o prihajajočih dvigih cen v jesenskem času, kljub temu, da smo bili v tem letu priča že skoraj dvomestnim dvigov stroškov hrane.

V nekaterih primerih so višje cene posledica dejstva, da je kanadska komisija za mleko odobrila drugo zvišanje cen mleka v tem letu, zaradi česar se bodo cene mleka na kmetijah 1. septembra dvignile za približno dva centa na liter ali 2,5 odstotka. Kljub temu se zdi, da se predelovalci mleka lotevajo tudi lastnih povišanj, kar je tako imenovano navijanje zvišanj cen, pred katerim so opozarjali nekateri analitiki.

Višanje cen osnovnih prehrambnih izdelkov vzbuja zaskrbljenost predvsem v kanadskih ruralnih in oddaljenih skupnostih, kjer so doplačila za prevoz in gorivo višja, kot v urbanih predelih. 

Po podatkih kanadskega statističnega urada, se je cena hrane, kupljene v trgovinah, meseca maja v primerjavi z letom prej zvišala za 9,7 odstotka.

Pripravil: Simon Pribac

Viri:
www.statcan.gc.ca
www.reuters.com
www.theglobeandmail.com 
www.globalnews.ca
www.rbc.com   


Za svetovanje in pomoč pri poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:

Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-mail: sonya@canslo.com, telefon: +1 905 847 8566
Simon Pribac, član upravnega odbora, e-mail: simon@canslo.com, telefon: +1 613 410 3568


 

Preberite tudi:

Priložnosti na kanadskem trgu