Dogodek Agritech prinaša panoramo trajnostnih rešitev



Virtualna gospodarska delegacijska poslovna konferenca Agritech, ki jo je izvedla Gospodarska zbornica Slovenija-Brazilija (Slobraz), je združila podjetja in ustanove iz obeh držav, ki se osredotočajo na trajnostne in inovativne rešitve na področju kmetijstva, agroživilske industrije in prehrane – z namenom vzpostavitve komercialnega stika in spodbujanja poslovnega sodelovanja med njimi.

Na dogodku se je zbralo približno 20 podjetij, 5 slovenskih iz Slovenije in 15 brazilskih, poleg dr. Cleidson Nogueira Dias iz brazilskega inštituta Embrape – Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária – javne raziskovalne ustanove, povezane z Ministrstvom za kmetijstvo, živinorejo in oskrbo Brazilije, so sodelovale druge inštitucije, kot iCorps Brasil, in iz Slovenije Šolski Center Šentjur. 

Dogodek je potekal pod pokroviteljstvom javne agencije SPIRIT Slovenija in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, z organizacijo in vodenjem Mateje Perovšek Ciuchini, zunanje sodelavke, svetovalke Slobraz-a.

Otvoritev je vodil predsednik Slobraza Matjaž Cokan, ki je izpostavil Brazilijo kot eno izmed velesil v kmetijstvu, pa tudi pomen slovenske tehnologije. V nadaljevanju so institucije spregovorile nekaj o delu, ki so ga opravile za razvoj sektorja, nato pa so se predstavila slovenska in brazilska podjetja, ki delujejo v agrobiznisu. Sodelovala je tudi slovenska Gospodarska zbornica v Argentini SloAgr. 

Višja strokovna šola Šentjur Slovenija – stoletna šola, ki je imela prvi razred januarja 1910 v zastopstvu ravnatelja Branka Šketa, usmerja in izobražuje mlade za delo v poklicih v celotni prehranski verigi, pri čemer daje danes poseben pomen kmetijski trajnostni tehniki. 

Instituto iCorps Brasil – Organizacija, ki deluje na področju inovacij z namenom ustvarjanja, usposabljanja in pospeševanja inovativnih startupov. Direktor inštituta dr. Flavio Grynszpan je predstavil delo iCorps, v katerem je sodelovalo več kot 600 startupov. Trenutno imajo 85 startupov, povezanih z znanostjo, eden od njih je Biolinker, 50 jih je s področja agrobiznisa.

Movimento Agroligadas – Elaine Lopes da Silva, ustanoviteljica Leisorja, vodilnega podjetja na področju regulativnih storitev v Braziliji, ki ga je nedavno prevzel Staphyt, je izpostavila Movimento Agroligadas, ki se je začel leta 2018 z namenom, da postane most med podeželjem in mestom, spodbujanje njihovega razumevanja in večje udeležbe žensk.

Embrapa – Analitik na Oddelku za inovacije in poslovanje institucije dr. Cleidson Nogueira Dias je govoril o vlogi Embrape pri omogočanju raziskovalnih in razvojnih rešitev za spodbujanje inovacij in trajnosti. V kmetijskem inovacijskem ekosistemu sodelujejo z univerzami, startupi in investitorji ter trenutno sodelujejo v več kot 100 agritech korporacijah. Cilj je spodbujati inovacije za prebivalstvo, od razvoja vložkov in opreme, prek učinkovitejših metod sajenja in žetve do izboljšav pri distribuciji hrane do končnega potrošnika.
Slovenska podjetja:

Satilu – Jožef Meh Star Drop, direktor podjetja, je predstavil skupnost, ki je nastala pred 10 leti, kjer 50 družin živi samooskrbno. Z uporabo akvaponičnega sistema, ki združuje gojenje rib in zelenjave, je »Eko vas prihodnosti« nov način pridelave hrane in življenja, prihrani 95 % vode v primerjavi z drugimi sistemi, brez uporabe pesticidov ali drugih kemikalij in proizvaja 100 % obnovljivo energijo.

Rešitev Trapview – Uroš Kravos je pokazal, kako lahko rešitev, ki vključuje umetno inteligenco, pomaga pri spremljanju polja v realnem času, za zatiranje škodljivcev, da bi čim bolj zmanjšali vpliv na nasade. Podjetje je prisotno v več kot 40 državah, v Braziliji pa ima sedež v Campinasu in med drugim streže predvsem paradižnik, bombaž, sojo, grozdje, jabolka.

AquaLink – Direktor Jani Jordan je predstavil nadzorni sistem, ki omogoča komunalnim službam, da prevzamejo nadzor nad svojim vodovodnim omrežjem, hitro odkrijejo težave s puščanjem in tako poskrbijo za vitalni vir za človeštvo. Podjetje, ki je začelo delovati leta 2005, razvija in proizvaja tehnologijo za upravljanje z vodo na področju javnih vodnih storitev, industrije in namakanja.

Skupina Roto – Nuša Pavlinjek je direktorica tega slovenskega družinskega podjetja z več kot 70-letno tradicijo na trgu, osmimi panogami in več kot 4000 izdelki, večinoma za kmetijstvo. Skrb za okolje jih je spodbudila k razvoju ekološke linije s sistemi za zbiranje deževnice, za namakanje in oskrbo živali ter za čiščenje vode.
 

Brazilska podjetja:


BioLinker – startup, nastal v Sloveniji, leta 2017, s sedežem v Braziliji, deluje na področju biotehnologije. Dva izdelka BioLinkerja, povezana z agritechom, sta biokonzervans in beljakovina za industrijo genskega inženiringa. Direktor startupa Sandi Ravbar je pojasnil delovanje BioLinkerja v smeri razvoja naravnega biokonzervansa, ki naj bi nadomestil človeku tako škodljive kemične konzervanse. Drugi izdelek je beljakovina, ki odpravlja uporabo pesticidov v pridelkih.

Agttec Inovação – podjetje, ki se osredotoča na ustvarjanje in razvoj rastlinskih sestavin, opreme in zalog za laboratorije, ki so trajnostni in imajo sledljive verige. Po besedah vodje trženja Sérgia Carlosa Gonçalvesa je ideja čim manj vplivati na proizvodni proces.

Fine Instrument Technology (FIT) – tehnični direktor Daniel Consalter je predstavil podjetje, ustanovljeno leta 2005, ki razvija in proizvaja opremo in rešitve z jedrsko magnetno resonanco. Trenutno so rešitve FIT prisotne v 20 državah in SpecFIT uporablja NMR za merjenje kakovosti zrn, semen, sadja, med drugim, hitro in praktično, kar je pomembno za nadzor procesa, validacijo in odločanje.

Ekološka hrana – Biologinja in ustanoviteljica podjetja, dr. Patricia Milano, je pokazala, kako lahko proizvodnja žuželk, zlasti moke iz čričkov, služi kot trajnostni vir beljakovin za živalsko in človeško hrano. Raziskave še naprej napredujejo, katerih cilj je povečati hranilno vrednost žuželk in prilagoditev v proizvodni liniji za prehrano ljudi, na primer v hamburgerjih, klobasah in kruhu.

Café Renovo – Mariselma Sabbag, izvršna direktorica podjetja, je strast do kave podedovala po očetu. Pred petimi leti je soustanovila Café Renovo, na jugu Minas Geraisa, regije z idealno klimo in reliefom za sajenje, ki skupaj z nenehnim raziskovanjem prispeva k temu, da je kava Renovo drugačna. Podjetje ponuja zeleno in praženo kavo v zrnju, kapsule in kapljivo kavo , njegova vloga pa je po žetvi, s čimer želi izboljšati kakovost kave in prispevati k malim proizvajalcem, predvsem ženskam. Mariselma je tudi del Grupo Mulheres do Brasil, organizacije, ki si prizadeva za enakost spolov, se bori proti nasilju nad ženskami na podeželju in se ukvarja z vprašanji, kot so ESG, izobraževanje in povezljivost.

QueenNut Macadamia Brasil – po besedah generalne direktorice Marie Terese Camargo podjetje, ustanovljeno leta 1986, uporablja postopek regenerativnega sajenja od leta 1989. Regenerativno kmetijstvo poleg spodbujanja sajenja z obnavljanjem tal, saj ne uporablja pesticidov in gnojila, želi prinesti več trajnosti v celotno kmetijsko proizvodno verigo z uporabo sončne energije in vlaganjem v rešitve, kot je zatiranje škodljivcev v oreščkih makadamije, razvito v partnerstvu z Embrapo.

Noviga Partner (NVG) – Henrique R. Mascarenhas, soustanovitelj podjetja, je pojasnil pomen inovativnih sestavin za bolj zdravo živilsko industrijo. NVG sodeluje z univerzami, raziskovalnimi inštituti, zagonskimi podjetji in podjetji v živilskem sektorju, da bi našli bolj zdrave rešitve, kot je mikrokapsulacija sestavin, ki se lahko uporabljajo pri proizvodnji kruha brez maščobe, polnjenih piškotov in čokolad.
NCB Sistemas Embarcados – Po besedah tehničnega direktorja in ustanovitelja, dr. Fernando Nicodemos, je uporaba biološkega nadzora za boj proti škodljivcem poleg tega, da je učinkovitejša od uporabe kemičnih izdelkov, tudi bolj trajnostna. Vendar ročna uporaba oteži postopek, zato NCB ponuja avtomatizirane sisteme prek dronov.

Rubian Extracts – podjetje, rojeno znotraj Unicampa, po Eduardu Aledu, ustanovnem partnerju, dela z brazilskimi naravnimi elementi, na primer annatto in jabuticaba, za proizvodnjo rastlinskih izvlečkov, bogatih z bioaktivnimi snovmi, ki se bodo uporabljali v živilski industriji, dodatki in kozmetika. V ta namen uporabljajo čiste in trajnostne procese.

Inprenha Biotecnologia – od leta 2008 podjetje, ki temelji na biotehnologiji, deluje v segmentu reprodukcije živali. Zdravnik. Marcelo Roncoletta, vodja raziskav in proizvodnje, je izpostavil glavni izdelek podjetja, Tolerano, beljakovino, ki lahko poveča stopnjo zanositve pri govedu.

Geplant – ponuja digitalne rešitve za povečanje vrednosti na terenu z odgovornim gospodarjenjem z gozdovi, ki združuje znanje, inovativnost, konkurenčnost in trajnost, pravi direktor za tehnologijo in inovacije Arthur Vrechi.

 

Oglejte si videoposnetek dogodka na Slobrazovem YouTube kanalu v angleškem jeziku


Pripravila:
Slovenska gospodarska zbornica Brazilija – SLOBRAZ, info@slobraz.com.br

 

Preberite tudi:

Agro Hub Brasil, spletni portal kmetijskega inovacijskega ekosistema