Slovenski podjetniki na DunajuDunaj, 9. in 10. junij 2022 
Uspešna dvodnevna poslovna delegacija udeležencev projekta SGZ Eksport akademija na DunajV okviru projekta SGZ Eksporta akademij oz. Strateško na avstrijski trg, ki ga v celoti podpira SPIRIT Slovenija, smo se odpravili na poslovno delegacijo na Dunaj.
 

Cilja delegacije sta bila:

  • pridobiti konkretne informacije o trgu,
  • mreženje s slovenskimi podjetniki na Dunaju ter pridobitev direktnih kontaktov s strani pomembnih institucij.
 

Program:

Na sedežu avstrijske gospodarske zbornice (WKO) smo v sodelovanju s partnerji: WKO, ABA in Veleposlaništvom RS na Dunaju pripravili konkretne vsebine vezana na poznavanje tržišča, stanje ekonomije, smernice razvoja za naprej, kdo je prvi kontakt v primeru investiranja na tuji trg oz. na avstrijski trg, kako računati stroške zaposlitve, kateri so ustanovitveni stroški odprtja podružnice ali podjetja v Avstriji in nekaj zelo praktičnih namigov! Popoldanski program na WKO so tako oblikovali:
 
  • Mag. Christian Fuchssteiner: Regional Manager, Eastern Europe and Central Asia at AUSSENWIRTSCHAFT AUSTRIA
  • Wirtschaftsbriefing Österreich (WKO): Dr. Julia Borrmann, Abt. Wirtschafts- und Handelspolitik
  • Suzanne Mayer in Marion Biber iz ABA
  • Jakob Dalik, Junge Wirtschaft in mladi podjetnik iz Dunaja
  • Matjaž Marko, ekonomski svetovalec, Veleposlaništvo RS na Dunaju

Večerno mreženje s slovenskimi podjetniki na Dunaju je bila odlična priložnost za navezovanje direktnih stikov. Srečanja se je udeležilo pestra druščina slovenskih podjetnikov na Dunaju. Njihova področja delovanja. hotelirstvo, arhitektura, energija, promocija, cvetličarstvo. 

V petek 10. junija smo imeli predstavitev organizacije AustrianStartups, in sicer na co-working lokaciji, ki je lahko tudi priložnost za slovenske podjetnike, da si najamejo mizo v primeru sestankovanja na Dunaju.

Lokacija: TSH Collab Vienna

Predavanje je pripravila Hannah Wundsam, direktorica AustrianStartups.

Poleg predstavitve poslovnega okolja za start-up podjetja smo se srečali z enim izmed start-up podjetij, ki delujejo v HUB-u in izvedeli konkretne izzive in priložnosti.

S tem se je zaključil drugi del projekta. Udeležence sedaj čaka do konca septembra aktivno sodelovanje v mentorskem programu, kjer bodo na podlagi dejavnosti dodeljeni mentorji iz Avstrije za pomoč pri prvih in konkretnih korakih na trg.  

Vir: Slovenska gospodarska zveza

 

Preberite tudi:

Strateško na avstrijski trg