Bo Tupoljev Tu-214 postal osnovno letalo ruskih letalskih družb?

 

Tu-214 lahko premaga razdalje do 6,5 tisoč kilometrov


Po mnenju strokovnjakov je Tu-214 letalo, ki ga je v razmerah sankcij, uvedenih proti ruskemu civilnemu letalstvu, najlažje spraviti v proizvodnjo. V njem ni tujih delov, zato ni odvisen od dostav iz tujine.

Ruske letalske družbe razmišljajo o možnosti o prehodu na Tu-214 kot osnovni model, je povedal ruski minister za promet Vitalij Saveljev. Tu-214 je modifikacija letala Tu-204, ki je prvič vzletelo leta 1996. Izdelana je bila v gradbenem biroju Tupoljev kot zamenjava za Tu-154. Ima motor PS-90A. Po mnenju strokovnjakov je to ravno tisto letalo, ki ga je v razmerah sankcij, uvedenih proti ruskemu civilnemu letalstvu, najlažje spraviti v proizvodnjo. V njem ni tujih delov, zato ni odvisen od dostav iz tujine.

Ruski letalci so to letalo vedno imeli za dostojnega konkurenta "Boeingu" in "Airbusu". Po številnih lastnostih so primerljivi, Tu-214 pa ima bistveno prednost glede dosega. Namreč, lahko premaga razdalje do 6,5 tisoč kilometrov, tuja letala pa tega ne morejo doseči.

Združena korporacija za proizvodnjo letal Rusije je že začela s proizvodnjo dodatnih 70 letal tega modela. Za leto 2024 je načrtovan začetek proizvodnje letala MS-21-300, poteka pa že serijska proizvodnja Superjet-100.

Vir. https://rg.ru/2022/06/21/i-snova-tupolev.html

Pripravil:
"RSB CLUB MSK" D.O.O.
W: atise.ru/moscow

 

Preberite tudi:

Katera letala bo Rusija uporabljala namesto Boeinga in Airbusa?