Od 1. julija 2022 obvezno elektronsko izdajanje računov tudi za pavšalce

 

Obveznost začne veljati od 1. julija 2022 tudi za pavšalce z izjemo mikro podjetij


Člen 18 NOO Načrta za okrevanje in odpornost (PNRR) 2 objavljenega v italijanskem Uradnem listu št. 100 dne 30. aprila 2022 določa razširitev obveznosti elektronskega izdajanja računov tudi na davčne zavezance, ki spadajo v t. i. pavšalni režim in ki so v prejšnjem letu presegli dohodke ali prejemke v višini 25.000 €.
 

Izjeme

Te obveznosti ostajajo oproščena tako imenovana mikro podjetja (pod 25.000 €), za katera se elektronsko izdajanje računov začne s 1. januarjem 2024.
 

Prehodno obdobje 3 mesecev

Obstaja tudi prehodno obdobje treh mesecev, v katerem predvidene kazni ne bodo veljale za novo obvezane subjekte, če bo račun izdan v mesecu po opavljeni operaciji (dobavi blaga/storitev).
 

Namen operacije

Eden od namenov razširitve obveznosti elektronskega izdajanja računov je preprečevanje in zatiranje davčnih utaj z zmanjšanjem števila subjektov, ki izdajajo ne-sledljive dokumente.
 

Elektronska hramba

Izdaja dokumentov v elektronski obliki prinaša s sabo tudi obveznost, da se jih shrani v enaki obliki. Za to se lahko poslužujete kvalificiranih posrednikov ali uporabite brezplačno storitev elektronske hrambe, ki jo nudi Agencija za prihodke, tako da označite možnost, ki je navedena v vašem davčnem predalu.
 

Skrajšanje rokov nadzora

Vsi subjekti s t. i. pavšalnim režimom, ki imajo prihodke ali prejemke nad 25.000 € in uporabljajo sistem elektronske izdaje dokumentov za vse transakcije nad 500 €, bodo lahko izkoristili ugodnost, da bodo kontrole, vezane na odmero DDV in dohodkov, znižane na dve leti.

Vir: Slovensko Deželno Gospodarsko Združenje

 

Preberite tudi:

Plačilni promet