Srečanje gospodarstvenikov obsoteljske regije Posavje-Krapina/Zagorje in gospodarska perspektiva


V sredo, 13. aprila 2022, je v Vili Zelenjak v Kumrovcu potekalo srečanje gospodarstvenikov obsoteljske regije v organizaciji SLO CRO poslovnega kluba, HGK, Županijske zbornice Krapina in Podjetniškega kluba Skup za Zagorje. Dogodek je zbral podjetniško elito na obeh straneh Sotle. Uspešno poslovanje je namreč v zadnjih treh letih pravi izziv – najprej smo se soočili s pandemijo koronavirusa in dve leti mrzlično iskali različne poslovne in gospodarske rešitve, nato je sledil nov šok za ljudi in gospodarstvo – vojna v Ukrajini.
 

Uspešno poslovanje je v zadnjih treh letih pravi izziv

"Ko slišim o težavah na hrvaški strani, vidim, da so naši problemi zelo podobni. Naša vlada se morda odzove nekoliko hitreje kot Hrvaška, vendar je Slovenija manjša, zato je kakšen problem tudi lažje rešljiv. Težko je oceniti celotno stanje v gospodarstvu. Menim, da so energetsko intenzivna podjetja trenutno v večjih težavah, zato ne obstaja univerzalna rešitev, kaj šele  napoved o koncu krize," je dejal Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije in eden od panelistov na konferenci.

"Ko vidimo luč na koncu predora, se vprašamo, če gre vlak ali se vidi izhod? Slovensko in hrvaško gospodarstvo je dalo skozi številne težave, mogoče bomo zato hitreje iz njih. V primerjavi z gospodarstvi, ki živijo v udobju uspešnega poslovanja brez nihanj, smo mi navajeni iskati rešitve. Časi so nepredvidljivi, podjetja pa so se znašla v težavah, ki jih niso sama povzročila," je zaključil Smole.

Predsednik Hrvaške gospodarske zbornice Županijske zbornice Krapina Josip Grilec je poudaril, da v kriznih časih ne bi smelo biti soliranja. "Držati moramo skupaj, tako smo boljši in uspešnejši. Glede podražitve energentov se ne morem znebiti vtisa, da so umetno "napihnjene". Če ima država več kot 50 odstotkov lastnih virov in če predpostavimo, da nuklearka Krško nima spremenljivih cen energije, ne vidim razloga za podražitev cen. Od kod zvišanje cen? Temu se mora narediti konec," je dejal Grilec.

Porast cen se še posebej čuti v gradbeništvu, na to temo je spregovoril predsednik uprave Kamgrada, največjega hrvaškega gradbenega podjetja, Dragutin Kamenski, ki je tudi predsednik Poslovnega kluba Skup za Zagorje. 

"V gradbeništvu so se cene materiala dvignile v nebo, zato to poskušamo komunicirati z investitorji. Zdaj smo v situaciji, ko moramo stopiti v stik z vlado in pravočasno poiskati rešitev. V nasprotnem primeru bomo prišli v situacijo, ko bo trpelo tisto, kar je v gradbeništvu še ostalo živo. Prodaja nepremičnin je en ločen segment. Gre za investicijske projekte, pri katerih investitor oblikuje prodajno ceno na podlagi vhodnih stroškov. V primeru, ko se izvajalci prijavimo na konkreten projekt, pa so projekti dolgoročni, stroški pa v tem času variirajo."

Kamenski je poudaril, da so takšna srečanja nujna, saj živimo v neobičajnih časih, ko je izmenjava izkušenj in uspešnih rešitev več kot dobrodošla. Zagotovo bomo organizatorji dogodka storil vse, da se tovrstna srečanja ponovijo.

Podobno meni Tihomir Premužak, predsednik uprave Vetropack Straže, tudi predsednik hrvaškega združenja menedžerjev in podjetnikov CROMA. 

"To srečanje med hrvaškimi in slovenskimi kolegi je zelo pomembno in je platforma za nadaljnje gospodarske odnose, ki jih je treba utrditi. Upam, da se bo po vojni v Ukrajini in po koncu korona krize zaključila divja globalizacija gospodarstva. Želel bi si, da se začnemo obračati k  sosedom in bližjim trgom, ne pa v Južno Ameriko, Zanzibar in v podobno oddaljene države."

Zvonimir Čuljak, predsednik uprave Dunapack valoviti papir, je dodal, da je bilo na srečanju veliko njihovih poslovnih strank, zato je pohvalil organizacijo in priložnost, da sliši, kaj kupci mislijo in kakšna je situacija pri njih.

"Govorilo se je o cenah energentov, o surovinah, katerih cene so šle navzgor. Tudi papir kot glavna surovina podjetja se je v zadnjih 15 letih  stoodstotno podražil. Trenutno iščemo notranje rezerve in prihranke, kolikor je v tem trenutku mogoče," je pojasnil Čuljak.

Predsednik SLO CRO Poslovnega kluba in član uprave AquafilCRO iz Oroslavja Saša Muminović je v imenu organizatorjev konference povedal, da je  zadovoljen s tokratnim regijskim srečanjem, četudi so mogoče bolj izpostavljeni problemi, kot pa se ponujajo rešitve.

"Smo v obdobju, ko ni enostavnih rešitev za naše težave. Gremo v smeri izmenjave mnenj in  razvoja dogodkov aktualnih kriz. Slišali smo različna mnenja, tudi diametralno nasprotna od tega, da so potrebni ukrepi - jutri do tega, da se ne moremo sprijazniti s podpornimi ukrepi Vlade, saj ne moremo živeti od podpor za okrevanje, ampak od normalnega poslovanja. Čeprav se sliši protislovno, je to realnost in prihodnost.

Razmisliti moramo, kako bomo živeli brez vladnih ukrepov. Govorimo o problemu energentov in surovin, ki ni samo v ceni, ampak tudi v dobavnih rokih, ki trajajo šest mesecev in dlje. Govorimo o problemu delovne sile, ki je ni. Razmišljamo o regulatorjih sistemov, ko cene podivjajo. Govorimo torej o stvareh, s katerimi se naša generacija še ni srečala. Gospod Grilec je opozoril, da je bilo to v nekdanji državi nekaj normalnega, boj proti inflaciji in ekstremnim dvigom cen. Mi smo mislili, da smo se  odmaknili od inflacije, revalorizacije in življenja v takih okoliščinah! Treba je gledati naprej," je zaključil Muminović.


Foto: Damir Jadan
 

Preberite tudi:


Kateri so perspektivni sektorji za izvoznike na hrvaški trg