Poljska bo ob meji z Belorusijo zgradila 180 km dolgo pregrado, opremljeno z detektorji gibanja ter dnevnimi in nočnimi kamerami


Mariusz Kamiński je na novinarski konferenci povedal, da bodo pregrado podpirali pet metrov visoki jekleni drogovi z bodečo žico na vrhu. Skupno bo zid visok 5,5 metra.

Pregrada bo zgrajena le v vzhodni regiji Podlaskie, medtem ko bo regija Lubelskie imela drugačne zaščitne ukrepe, saj reka Bug predstavlja naravno oviro.

"Rad bi poudaril, da bomo uporabljali sodobne elektronske metode upravljanja meje. Ne bo le fizična ovira, ampak bo opremljena s celotnim zaščitnim sistemom. Poleg tega bomo okrepili mejo z novo skupino častnikov, saj bo vlada ponudila 750 delovnih mest mejne straže za krepitev vzhodne meje," je dejal Kamiński.

Notranji minister je dodal, da vlada razmišlja o dodatnih načinih za zaščito celotne vzhodne meje, vključno z mejnimi odseki z Rusijo in Ukrajino.

Wioleta Gorzkowska, namestnica poveljnika mejne straže, je povedala, da njeno področje dela  načrtuje izgradnjo elektronske pregrade vzdolž celotne zunanje kopenske meje Evropske unije znotraj Poljske. Dodala je, da strokovna skupina dela tudi na načinih za zaščito rečnih meja.

Kamiński je ponovil stališče vlade, da Poljska za zdaj ne potrebuje podpore mejne agencije EU Frontex in dejal, da je Poljska tista, ki je Frontexu pomagala pri delovanju v Litvi in Latviji. "Še naprej poudarjamo, da Litva in Latvija potrebujeta podporo," je dejal. "Poljska jih je podpirala na zelo praktične in neposredne načine, tudi prek Frontexa, z delegiranjem naših uradnikov."

Poljska si je prizadevala zajeziti priliv ilegalnih migrantov z Bližnjega vzhoda in Afrike, ki naj bi jih beloruski predsednik Aleksander Lukašenko povabil z lažno obljubo boljšega življenja v Evropski uniji.

Poljski predsednik Andrzej Duda je v 2. novembra podpisal zakon o varovanju poljskih meja z Belorusijo, Rusijo in Ukrajino, ki so tudi zunanje meje EU. Zakon predvideva izgradnjo visokotehnološke pregrade s sistemom za spremljanje in senzorji gibanja. Vlada ocenjuje, da bosta zid in njegova pomožna infrastruktura stala več kot 1,6 milijarde PLN (350 milijonov EUR).

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy
E: info@triglav-rysy.si