Poljski državni železniški operater načrtuje avtobusne prevoze do postaj v boju proti izključenosti iz prometa


Poljski državni železniški operater namerava uvesti avtobusne povezave iz oddaljenih lokacij, da bi povečal dostop do železniških postaj. Projekt je namenjen reševanju dolgoletnega problema izključenosti iz prometa, ki naj bi prizadel milijone Poljakov.

Polskie Koleje Państwowe (PKP) namerava ustanoviti hčerinsko podjetje, začasno imenovano PKP Autobus, ki bi zagotavljalo storitve avtobusnega tranzita.

Načrte je predhodno predstavil minister za infrastrukturo Andrzej Adamczyk na Evropskem gospodarskem kongresu v začetku tega leta, kjer je dejal, da bi "združevanje železniškega in potniškega prometa" pomagalo ljudem, ki živijo v krajih, kjer ni železniških postaj in redkih avtobusnih prevozov. 

Adamczyk je dejal, da bo nova družba konsolidirala obstoječa državna avtobusna podjetja, vključno s Polbus-PKS s sedežem v Wrocławu, PKS Polonus Warsaw, PKS Częstochowa, PKS v Ostrowiec Świętokrzyski, PKS Zielona Góra, Przedsiębiorstwo Przewychoma Polonia Towers Kompania.

Namestnik ministra za državno premoženje Maciej Małeckije  v odgovoru na vprašanje poslanca poudaril, da potekajo dela za ustanovitev skupnega podjetja za vlake in avtobuse.

Začela se je študija potrebne skrbnosti za oceno "stanja" in "potenciala" vpletenih podjetij in njihovih vozil. To bo nato uporabljeno za "opredeljenje strategije za nadaljnje delovanje teh podjetij" in pripravo "končnega koncepta" za projekt.

Vladajoča stranka Pravo in pravičnost (PiS) se je v preteklosti zavezala, da bo obravnavala vprašanje izključitve prometa. Pred volitvami leta 2019 je predsednik PiS Jarosław Kaczyński obljubil, da bo obnovil avtobusne povezave, ki so bile v zadnjih letih zaprte "povsod, vendar predvsem na podeželju in v manjših mestih".

Zamisel o povezavi železniškega in avtobusnega prometa so lani izpostavili tudi ministri. Rafał Zgorzelski, član uprave PKP, je omenil "avtobusni oddelek" za povečanje števila potnikov na vlakih z zagotavljanjem prevoza "prve in zadnje kilometre", poroča Polsat News.

Zgorzelski je julija letos dejal, da se bo vzpostavilo 27 avtobusnih povezav za železniške postaje, če bo Poljska za ta namen pridobila sredstva za obnovo od Evropske unije. Pilotni program bi se začel izvajati v osrednji provinci Świętokrzyskie.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy
E: info@triglav-rysy.si