PKN Orlen namerava kupiti prvi poljski vlak na vodikov pogon


Poljska skupina za goriva PKN Orlen namerava kupiti lokomotivo na vodikov pogon, je sporočilo podjetje. Lokomotiva SM42, ki jo je zgradilo podjetje PESA s sedežem v Bydgoszczu, bo imela po Orlenovem mnenju inovativen in sodoben videz.

Družba je poudarila dejstvo, da je vodikova tehnologija, ki jo razvija, del strategije Orlen2030, ki predvideva rast pomena alternativnih goriv. "Družba v okviru sodelovanja s PESA Bydgoszcz načrtuje nakup sodobne lokomotive, ki bo prvo železniško vozilo na Poljskem, ki bo uporabljalo vodikovo energijo," je dejal PKN Orlen in dodal, da bo uradna predstavitev vlaka med 14. mednarodnim železniškim sejmom TRAKO v Gdańsku.
"Nakup prve tovrstne lokomotive na Poljskem je korak v smeri široke uporabe vodikovega goriva z nič emisijami v železniškem prometu," je v tiskovnem gradivu podjetja dejal predsednik PKN Orlen Daniel Obajtek.

Obajtek je nadaljeval, da družba v skladu s svojo strategijo vlaga v sodobno, čisto tehnologijo, ki bo prinesla konkretne poslovne koristi in prispevala tudi k uresničevanju evropskega zelenega dogovora.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy
E: info@triglav-rysy.si