Nova pravila za Green Pass od 15. oktobra 2021: razširitev na zasebni sektor

 
Ministrski svet je na seji 16. septembra sprejel zakonsko uredbo, ki razširja obveznost posedovanja Green Pass tudi za delavce v zasebnem sektorju in velja od 15. oktobra. Ostajajo veljavna pravila, določena s prejšnjo uredbo. Veljavnost potrdila je mogoče preveriti z brezplačno aplikacijo VerificaC19, ki jo je razvilo Ministrstvo za zdravje.
 

Javna uprava

Osebje in izvoljeni organi ter osebe na najvišjih položajih v javnih upravah morajo imeti zeleno potrdilo. Obveznost velja tudi za izvoljene predstavnike na institucionalnih položajih. Obveznost je razširjena na vse subjekte (vključno z zunanjimi izvajalci), ki opravljajo svoje delo ali usposabljanje znotraj javnih uprav.
 

Zasebni sektor

Tudi tisti, ki delajo v zasebnem sektorju (ne glede na branžo dejavnosti), morajo za dostop do delovnega mesta imeti zeleno potrdilo. Obveznost Green Pass-avelja torej za podjetja, obrtnike, trgovce, samozaposlene in samostojne poklice ter njihove sodelavce. Posedovanje zelenega potrdila je predvideno tudi za hišne sodelavce (COLF) in negovalce.
 

Nadzor in globe

Delodajalci (ali njihovi pooblaščenci) opravljajo nadzor v skladu s postopki, ki jih bodo vzpostavili (za javno upravo bo odobren poseben odlok) do 15. oktobra in po možnosti ob vstopu na delovno mesto, ali če to ni mogoče, tudi na vzorčni osnovi.

Uredba določa, da se za vsakogar, ki nima potrdila in to sporoči, ali je najden brez:
  • V javni upravi: neupravičena odsotnost do predložitve potrdila. Po 5 dneh odsotnosti je delovno razmerje suspendirano.
  • V zasebnem sektorju je suspenzija takojšnja.
Plača se ne izplačuje od prvega dne odsotnosti, drugih disciplinskih posledic ni. Za tiste, ki so na delovnem mestu ujeti brez potrdila, je poleg suspenzije predvidena kazen med 600 in 1500 evri. Za delodajalce se kazen giblje od 400 do 1000 evrov. Podjetja z manj kot 15 zaposlenimi imajo možnost začasno zamenjati delavca, ki je brez zelenega potrdila.
 

Brisi po nadzorovani ceni

Uredba predvideva izvajanje testov-brisov (v lekarnah in pooblaščenih strukturah) po nadzorovanih cenah v skladu s podpisanim sporazumom. Hitri antigenski testi bodo na voljo po ceni 8 evrov za mladoletne osebe, stare od 12 do 18 let, in 15 evrov za starejše od 18 let. Testi bodo brezplačni za tiste, ki so iz zdravstvenih razlogov oproščeni cepljenja.
 

Trajanje zelenih potrdil

Green Pass ima različno veljavnost glede na razlog, zaradi katerega je bil izdan:

Cepljenje
  • 15 dni po prvem odmerku in do drugega odmerka
  • 12 mesecev po drugem odmerku (ali po edinem predvidenem odmerku, v primeru cepiva z enim odmerkom)

Preboleli
  • 12 mesecev za tiste, ki so se cepili po okrevanju od Covida
  • 6 mesecev po ozdravitvi za tiste, ki se ne cepijo

Brisi
  • veljajo tako molekularni brisi (72 ur), hitri antigenski brisi in brisi sline (48 ur)
 
Več informacij:
Slovensko deželno gospodarsko združenje