Od kod prihajajo največje naložbe v Srbijo


Čeprav je vtis, da naložbe v Srbijo prihajajo večinoma iz največjih držav, je resnica drugačna, saj podatki NBS kažejo, da je bila lani s 705,5 milijona evrov najbolj radodarna Nizozemska, kar je več od tistega, kar je  Srbija prejela od Kitajske, Amerike, Rusije in Združenih arabskih emiratov skupaj.

To praktično pomeni, da četrtina od skupaj treh milijard evrov, ki so jih tujci vložili v Srbijo leta 2020, kar je več kot polovica vseh neposrednih tujih naložb v jugovzhodni Evropi, izvira iz te evropske države, ki je v prvem četrtletju letošnjega leta s 201,4 milijona evrov na samem vrhu. Z drugimi besedami, kriza zaradi pandemije koronavirusa, ki je lani pustila velike posledice na svetovnem gospodarstvu, te skandinavske države in drugih evropskih in svetovnih držav ni odvrnila od vlaganja v Srbijo, kar potrjujejo tudi podatki konference Združenih narodov o trgovini in razvoju trgovine (UNCTAD).

Po teh podatkih je Srbija po prilivih neposrednih tujih naložb med tranzicijskimi gospodarstvi na tretjem mestu, pred njo sta samo Rusija z 9,7 milijarde dolarjev in Kazahstan s 3,9 milijarde dolarjev. Kakšno bo končno stanje za letos, še ni znano, zagotovo pa je, da se naložbeni trend nadaljuje, saj je bilo v šestih mesecih vloženih kar 1,7 milijarde evrov.
 
Neposredne tuje naložbe v letu 2020 (prvih 10 držav):
1. Nizozemska 705,5
2. Slovenija  483,3
3. Kitajska * 478,9
4. Nemčija 331,9
5. Avstrija 153,4
6. Združeno kraljestvo  106,4
7. ZDA 79,1
8. Ruska federacija 75,2
9. Malta 62,3
10. Združeni arabski emirati 56,9
 
* vključno: Hong Kongo, Tajvan in Macao; zneski v milijonih evrov

Decembra bomo videli, ali bodo te naložbe presegle tri milijarde evrov iz lanskega leta, a iz uradnih podatkov NBS je razvidno, da je naslov podprvaka, za Nizozemsko, prevzela Slovenija s 483,3 milijoni evrov, nato sledita Kitajska s 478,9 in Nemčija s 331 milijoni. Preostalih šest najbolje uvrščenih držav, vključno z Avstrijo, Združenim kraljestvom, ZDA, Rusijo, Malto in Združenimi arabskimi emirati, je vložilo skupaj 533,3 milijona evrov.

NBS za "Blic Business" ugotavlja, da je Nizozemska zaradi svojih posebnosti na prvem mestu. Gre za dejstvo, da nekateri tuji vlagatelji zaradi davčnih olajšav svoje naložbe realizirajo iz podružnic v tej državi, čeprav je sedež matične družbe v drugi državi, ki vključuje Hongkong, Tajvan in Macau, pravijo v NBS.
 
Neposredne tuje naložbe v prvem četrtletju 2021 (prvih 10 držav):
1. Švica  261,6
2. Kitajska * 236,1
3. Nizozemska 201,4
4. Avstrija 533,1
5. Francija 49,7
6. Nemčija  42,1
7. Madžarska 36,5
8. Luksemburg 31,4
9. ZDA 23,8
10. Japonska 15,8

* vključno: Hong Kong, Tajvan in Macao; zneski v milijonih evrov

Presenečenje za laike je verjetno dejstvo, da so poleg Nizozemcev na seznamu pred Kitajci še Slovenci. Hkrati je lahko presenečenje, da je Ruska federacija na tem seznamu šele na osmem mestu, saj je vložila le 75,2 milijona evrov, kar je nekoliko več od tistega, kar je majhna Malta v Srbijo vložila leta 2020.

Zanimivo je tudi, da nekatere države, ki so bile lani v prvem četrtletju letos med prvimi desetimi vlagatelji, niso v tej elitni družbi. To so Rusija, Velika Britanija, Malta, Združeni arabski emirati. Njihova mesta so zasedle nove države, na primer Švica, ki je v tem obdobju z 261,6 milijona evrov osvojila naslovov prvaka, pa tudi Francija, Madžarska, Japonska in Luksemburg.

NBS: Kljub pandemiji so tako v letu 2020 kot v 2021 prilivi tujih investicij izjemno visoki. 

NBS je izjavila, da so ne glede na pandemijo, ki je še kako vplivala na kapitalske tokove, v tem in minulem letu, prilivi tujih vlagateljev oziroma investicij v Srbijo ostali veliki, so pa pretežno usmerjeni v podjetja, katerih proizvodnja temelji na izvozu.

Podatki o plačilni bilanci za prvih šest mesecev kažejo, da je v prvi polovici leta 2021 priliv tujih naložb v Srbijo znašal 1,7 milijarde evrov, ta pozitivna gibanja pa so se nadaljevala tudi julija in avgusta, kar kaže, da se prilivi tujih naložb v Srbijo približujejo času pred krizo in so eden od pomembnih dejavnikov pospešene gospodarske rasti. Kljub pandemiji leta 2020 je priliv znašal 3 milijarde evrov, kar kaže, da zanimanje tujih vlagateljev za vlaganje v izvozno usmerjena podjetja v Srbiji nenehno narašča, poroča NBS.

Dodajajo, da so ugodni trendi tujih naložb posledica dosežene in ohranjene polne makroekonomske, finančne in davčne stabilnosti, ki temelji na stabilnosti tečaja.

Poleg visokih prilivov je enako pomembno, da se je priliv neposrednih tujih naložb razpršil, kar je veljalo v preteklih letih, in sicer za približno 2 odstotka mg. pri čemer se je letos rast izvoza popolnoma okrepila in pričakuje se, da bo na ravni leta znašala dobrih 20 odstotkov, pravijo iz NBS.

Vir: Ekapija

Pripravila:
mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs