Bonusi ob podpisovanju pogodbe o zaposlitvi


Bonusi ob podpisovanju pogodbe o zaposlitvi v ZDA niso namenjeni več samo strokovnjakom (ali športnikom) ampak so postali običajno pravilo ob pridobitvi nove delovne sile. Bonus v višini 1000 USD je tako postala že stalnica pri zaposlovanju v ZDA.

Področja, kjer je povpraševanje največje, prehrambena industrija, predelovalna industrija, selitveni servisi in ostala področja, kjer je povprečno urno plačilo v višini 16,50 do 25 USD, so tista, ki redno ponujajo bonuse v enem znesku ob podpisu pogodbe. Podobno je tudi v zdravstvu a so številke tam veliko večje.

Analiza ene od omenjenih panog je pokazala, da je skoraj 20% vseh novih zaposlitev bilo deležnih posebnih bonusov, kar je bil primer v marcu 2021 le 2%. Obstajajo tudi razlike med zveznimi državami v ZDA tako, da so bili bonusi največkrat ponujeni v Iowa, Missouri, Vermont, Wyoming in Arkansas.

Ponudbe za bonuse se pričnejo okoli 500 USD in se gibljejo do višine 1000 USD. Pridobivanje nove delovne sile pa je v ZDA povezano tudi z iskanjem tako imenovanega ˝začetnega doma˝, ki je manjše kvadrature in nižje najemnine pa jih trg več ne zagotavlja. Povezava med nižje plačanimi delovnimi mesti in poceni stanovanji je tako tudi vzrok za nezasedenost ponujenih delovnih mest. Finančne podpore pa so še vedno navedene kot eden od vzrokov za nastalo situacijo na delovnem trgu ZDA.
 
Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com