Stopnja brezposelnosti v ZDA v maju 2021


Slovenian American Business Association – SABA iz Clevelanda že ves čas pandemije spremlja stopnjo brezposelnosti, ki je na vrhuncu pandemije dosegla stopnjo recesije iz 30-tih let prejšnjega stoletja, a v letu 2021 se gospodarstvo ZDA postavlja nazaj na noge in s tem se znižuje tudi stopnja brezposelnosti.

Po majhnem razočaranju pri načrtih novih zaposlitev v aprilu se je zaposlovanje v maju ponovno okrepilo. Tako so v ZDA v maju 2021 odprli novih 559.000 delovnih mest. To je skoraj podvojitev zaposlovanja en mesec prej. Te zaposlitve so privedle, prvič po pandemiji, stopnjo brezposelnosti pod 6 %.

Glavnina novih delovnih mest je na področju turizma in rekreacije, ki pa jim že sledi področje gostinstva, saj so se odprle restavracije v večini ameriških zveznih držav. Sprejemanje nove delovne zakonodaje v času pandemije je zajelo tudi povečanje minimalnih plač in se je tako urna postavka po enem letu povečala za 2 %, v gostinstvu celo za 4%.

V ZDA poleg vseh parametrov pri računanju brezposelnosti prikazujejo tudi podatke po rasah in v tej statistiki je afroameriška rasa zmanjšala brezposelnost za 0,6 %, a je še vedno 9,1 %, kar je največ med vsemi rasami v ZDA.

V povezavi z zadnjim podatkom pa je posebno vprašanje iskanja delovne sile po celotnih ZDA, ki pa še vedno kaže na stanje, ko delavci ne želijo delati, in to iz razlogov prejemanja pomoči za brezposelne ali strahu pred ponovno pandemijo in delovnim okoljem, ki ne zagotavlja dovolj velike stopnje varnosti na delu.

Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com