Ljubljana za zmanjšanje napetosti z Moskvo


Na predvečer predsedovanja svetu EU je slovenski zunanji minister Anže Logar obiskal svojega ruskega kolega Sergeja Lavrova.

Vodja slovenske diplomacije Anže Logar je gostitelju Sergeju Lavrovu na srečanju 28. maja 2021 predstavil prednostne naloge slovenskega predsedovanja EU, govorila sta tudi o čedalje bolj napetih odnosih med Brusljem in Moskvo, hkrati pa pohvalila kulturno, znanstveno in univerzitetno sodelovanje med državama, med katerima se je lani blagovna menjava zmanjšala.

Logar je sogovorniku pojasnil, da bo ena od prednosti slovenskega predsedovanja povečano evropsko sodelovanje z zahodnim Balkanom, o čemer namera Ljubljana pripraviti tudi neuradno vrhunsko srečanje. Sodelovanje z Rusijo vidi tudi v skupnem boju proti podnebnim spremembam. 
 
Lavrov je pohvalil Slovenijo, ker ohranja skupno tradicijo in skrbi za spomenike, ki pričajo o tem, kako so sovjetski vojaki nekoč osvobodili Evropo pred nacizmom, ki po njegovih besedah na žalost spet dviguje glavo na stari celini. Obžaloval je, da je lani blagovna menjava med državama upadla. Oba sogovornika pa sta izrekla pohvalne besede o kulturnem, znanstvenem in univerzitetnem sodelovanju med državama. Lavrov je obljubil, da bodo letos v Moskvi pripravili posebne »dneve Ljubljane«, ki so lani zaradi pandemije odpadli.

Obisk se je zaključil s srečanjem s predstavniki slovenskih podjetij, delujočih v Ruski federaciji.

Vir: tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11499551

Pripravil:
Vladimir Putkin
Direktor "RSB CLUB MSK" D.O.O.
E: vvptlt@list.ru
W: atise.ru/moscow