V Avstriji je potrjeno odprtje 19. maja


Po besedah kanclerja Kurza bodo 19. maja izvedli načrtovane korake za sproščanje ukrepov. Dovoljeno je odpiranje gostiln, hotelov, športnih in kulturnih objektov ter kopališč. Šole bodo že 17. maja lahko nadaljevale s poučevanjem v razredih.

Preden je vlada objavila podrobnosti o odloku, ki bo stopil v veljavo 19. maja, so v videokonferenci potekala posvetovanja z deželnimi glavarji. Odločili so se  za odprtje na vseh območjih Avstrije, vendar pa bodo veljali strogi varnostni ukrepi.

Odprle se bodo lahko do sedaj zaprte panoge. Sem spadajo restavracije, hoteli, zaprti športni objekti, kot npr. fitnes studii, večina kulturnih ustanov in objekti za prosti čas.

Pri prireditvah z več kot 50 udeleženci velja, da se z določenim sedežnim redom lahko uporabi le polovica mest - največ 1500 udeležencev v zaprtih prostorih in največ 3000 na prostem.

Splošnih omejitev gibanja ne bo več.

Za vstop v restavracijo, k frizerju ali v objekt za prosti čas bo potrebno ali na uradnih testnih mestih dokumentirani doma izvedeni test, ali potrdilo od zdravnika o prestani okužbi v zadnjih 6 mesecih, ali dokazilo o cepljenju.

Več informacij: 
Slovenska gospodarska zveza v Celovcu