Brezposelnost v ZDA v aprilu 2021


Ekonomski analitiki v ZDA so za mesec april 2021 napovedovali en milijon dodatnih zaposlitev in dodatno gospodarsko rast ter posledično zmanjšanje stopnje brezposelnosti. A podatki za april 2021 kažejo, da je v ZDA novo zaposlitev našlo 226.000 novih delavcev, stopnja brezposelnosti pa je dosegla 6,1 %, kar pomeni porast za 0,1 %. In vse to se odraža tudi v novih razpravah o vzrokih za nastalo stanje. Najbolj se to povezuje z podaljšanjem dodatkov zaradi brezposelnosti v času pandemije.

Podatki o iskalcih dela, odstotku žensk med njimi in višina prejemkov za brezposelnost zaradi pandemije kažejo na velika nesorazmerja med pričakovanji in realnostjo. Pred enim letom, ob začetku pandemije, je stopnja brezposelnosti v ZDA dosegla 14,8 %. V začetku leta 2021 se je pričelo obdobje gospodarske rasti in zaposlovanja in v tem vidijo analitiki tudi enega od vzrokov, da pač takšna rast ne more biti ves čas enaka (največja v marcu 2021). Cepljenje proti COVID je potrdilo dejstvo, da je več ljudi pričelo iskati delo, da je povpraševanje po delavcih v porastu in nekateri analitiki prav tako trdijo, da se je ob porastu glavne stopnje brezposelnosti s 6,0 % na 6,1 % dejanska brezposelnost znižala z 8,6 % na 8,1 %. Vse skupaj pa bo seveda imelo vpliv na stopnjo inflacije v ZDA, ki se bo izkazovala v medletnih izračunih. Prvi pokazatelj je zvišanje cen na vseh področjih in to za najmanj 10 %.

Višina dodatkov za brezposelnost v času pandemije, ki se navaja tudi kot eden od vzrokov, da je ponudba delovnih mest večja kot povpraševanje pri ljudeh, je v štirih ameriških zveznih državah privedla tudi do odločitve, da bodo s 1. junijem tega leta vse dodatke, povezane s pandemijo, ukinili. Izračuni, da prejeti dodatki presegajo zneske, ki bi jih ljudje dobili ob opravljanju dela, so vsekakor pokazatelj za premislek in akcijo, iz katere se tudi ostali deli sveta marsikaj naučijo.

Več na www.bloomberg.com

Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com