Stopnja brezposelnosti v ZDA v mesecu marcu 2021


Ameriška ekonomija je v marcu 2021 v času ponovnega okrevanja gospodarstva in s tem posledično zaposlovanja dodala 916.000 novih delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa je s 6,2 % padla na 6 %.

Rastoči zaposlitveni trend, največji po avgustu 2020, je logična posledica masovnega cepljenja po vseh državah ZDA, saj je le-to obljubljalo okrevanje posameznikov in celotnega življenja v ZDA, seveda tudi gospodarskega.

ZDA imajo še vedno 8,4 milijona manj delovnih mest kot pred pandemijo pred enim letom, vendar je pričakovati, da bo upad te številke se sproti zmanjševal. Cepljenje je nekakšen garant proti ponovni ustavitvi gospodarstva.

Statistike pa so pokazale, da tudi osebni prihranki ameriških državljanov, ki so nastali v času pandemije in so se od februarja 2020 kar podvojili, prav tako podpirajo nove zaposlitve. Ljudje so pričeli trošiti osebne prihranke, kar se najbolj odraža v panogah kot so prosti čas in gostinstvo, ki sta v marcu 2021 odprli 280.000 novih delovnih mest.

Čeprav so v ZDA (in drugje po svetu) začeli trenutno okrevanje delovnih mest iz veliko večje krize kot v letih 2008–2009, pa se izhaja iz te krize veliko hitreje. In obstajajo tehtni razlogi, da bo rast odpiranja delovnih mest to pomlad še naprej v pozitivnem trendu. Obstajata dva dejavnika v podporo tej tezi. Kampanja cepljenja napreduje in ogromna fiskalna spodbuda (0,9 bilijona dolarjev konec leta 2020, dodatnih 1,9 bilijona dolarjev, odobrenih v začetku leta 2021, in morebiti še več iz infrastrukturnega paketa) bo močno spodbudila gospodarstvo v ZDA.

Ali bo okrevanje gospodarstva v ZDA imelo vpliv tudi na migracije (predvsem poslovne, ki bi imele tudi vpliv na podjetja iz Slovenije) v državo in s tem na vizni sistem, ki bo ponovno dovoljeval izdajanje delovnih dovoljenj, poslovnih in drugih viz, je še prehitro sklepati, saj je delovni bazen v ZDA še vedno poln in je ne glede na veliko povpraševanje po delavcih le teh še vedno dovolj in bo po vsej verjetnosti to povpraševanje dobilo zadovoljive številke delavcev, ko se bo ukinila državna pomoč za brezposelnost.

Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com