Moody's je zvišal bonitetno oceno Srbije


Bonitetna agencija Moody's je srbsko bonitetno oceno z "Ba3" zvišala na "Ba2", s stabilnimi možnostmi za nadaljnje izboljšanje, je sporočilo finančno ministrstvo Srbije.

Glavni dejavniki, ki so prispevali k izboljšanju bonitetne ocene, so odpornost srbskega gospodarstva na posledice pandemije koronavirusa, stabilna raven srednjeročne rasti, pa tudi pričakovanja, da bodo ukrepi davčne konsolidacije srbske vlade še naprej nad povprečjem skupine držav z bonitetno oceno "Ba".

Minister Siniša Mali je poudaril, da je Srbija ena redkih držav na svetu, ki ji je v razmerah pandemije koronavirusa uspelo povečati, ne pa zmanjšati bonitetne ocene.

»V razmerah velike negotovosti in med svetovno gospodarsko krizo smo pokazali veliko odgovornost in z obsežnim svežnjem pomoči zagotovili podporo tako gospodarstvu kot državljanom. Rešili smo delovna mesta, ohranili proizvodne zmogljivosti in vsem na svetu poslali močan signal, da je Srbija še vedno stabilna država z odgovorno gospodarsko politiko,« je poudaril Mali. Dodal je, da dobra novica ni presenečenje, temveč potrditev pričakovanj in dobrih rezultatov v preteklih letih.

»Mednarodne vlagatelje zanima naš kapitalski trg in naše obveznice, ki dobijo znak zanesljivosti in likvidnosti. Vlagatelji nas že vidijo kot naložbeno destinacijo, zato so naše obveznice na trgu že vrednotene na višji ravni. Naložbeni oceni se približujemo pospešeno, kar bo velik dosežek za našo državo, hkrati pa pomembna novica za naše poslovneže in državljane,« je dejal Mali.

Po navedbah agencije je povprečna stopnja rasti v obdobju 2018-2019 znašala 4,4 %, medtem ko je padec BDP leta 2020 dosegel le 1 %, kar je bistveno bolje od vseh držav v skupini z oceno "Ba".

Odločitev o zvišanju bonitetne ocene Srbije je bila sprejeta na podlagi stabilne gospodarske politike, usmerjene v nadaljnjo krepitev makroekonomskih kazalcev in zmanjšanje javnega dolga po pandemiji.

K doseženi makroekonomski stabilnosti je pomembno prispeval tudi dogovor z MDS. V okviru programa je Srbija napredovala pri zmanjševanju davčnih tveganj, ki izhajajo iz sektorja MSP, in uspešno izvedla program privatizacije.

Agencija ocenjuje, da se bo trend rasti BDP nadaljeval tudi v letu 2021, z realnim povečanjem BDP za 4,7 % zaradi okrevanja domačega povpraševanja, normalizacije gospodarske dejavnosti zaradi hitrega cepljenja in pomembnih kapitalskih naložb, načrtovanih za leto 2021.

Vir: Ekapija

Pripravila:
mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs