Evropske države lahko začnejo izdajati schengenske vizume ruskim državljanom že letošnje poletje


Predsednik Ruske zveze za turistično industrijo Andrej Ignatjev je napovedal, da bodo evropske države po napovedih predstavnikov zveze v tujini začele izdajati vizume ruskim državljanom že letošnje poletje. "Uradnih informacij še ni, odločitve bodo odvisne od tega, kako bo v teh državah potekala pandemija," je dodal Ignatjev.

Nekatere evropske države že dolgo želijo odpreti meje in ponovno vzpostaviti zračni promet. Po njegovih besedah so Grčija, Madžarska in Hrvaška že pripravljene na sprejem ruskih turistov, končna odločitev pa je odvisna od politike Evropske unije.

"Nihče ni odpovedal schengenskega sporazuma in če bodo turisti potovali čez Grčijo naprej v druge države, to za Evropsko unijo ne bo sprejemljivo. V celotni EU bodo sprejeli enotno rešitev," je dejal Ignatjev.

12. februarja je slovenska vlada končno napovedala odprtje mej v testnem načinu za državljane drugih schengenskih držav in držav "rdečega seznama", vključno z Rusijo. Tako lahko sedaj ruski turisti vstopijo na ozemlje Slovenije le, če imajo negativen rezultat testa PCR, opravljenega vsaj 48 ur pred potovanjem. Hkrati je treba testiranje opraviti v enem od ruskih laboratorijev, ki ga je odobrilo slovensko ministrstvo za zdravje.

Vir: https://www.interfax.ru/

Pripravil:
Vladimir Putkin
direktor "RSB CLUB MSK" D.O.O.
E: vvptlt@list.ru
W: atise.ru/moscow