MDS in EK napovedujejo največjo rast Srbije v letih 2021 in 2022


Srbija bo imela najboljši rezultat v Evropi glede stopnje rasti, je dejal finančni minister Siniša Mali in spomnil, da se bodo od 1. januarja povečale pokojnine, minimalne plače, plače v javnem sektorju in nadaljnje vlaganje v velike projekte.

Poudaril je, da v Evropski komisiji (EK) in Mednarodnem denarnem skladu (IMF) govorijo o rezultatih, ki kažejo, da bo Srbija letos zabeležila najmanjši padec v Evropi in največjo rast BDP v prihodnjih dveh letih. Poudaril je, da pričakuje, da bo Srbija imela boljši rezultat od tistega, ki sta ga napovedovala MDS in EK.

„Ko gre za gospodarstvo, je potrebnih več sektorjev, na katere se lahko zanesete v primeru krize. Želeli smo pritegniti neposredne tuje naložbe skupaj z gradnjo infrastrukture in zato imamo v Srbiji največ tovarn kot kdajkoli, rast industrije kljub krizi in zgodovinsko nizko brezposelnost 7,3 %,“ je pojasnil Mali.

Spomnil je, da je samo za prvih devet mesecev letošnjega leta priliv neposrednih tujih naložb znašal 1,9 milijarde EUR in da nobeden od vlagateljev ni umaknil načrtovanih naložb.

„Premaknili so odprtje tovarn, a nihče ni odnehal. Še boljši rezultati bodo pri stopnji brezposelnosti, neposrednih tujih naložbah, ker želimo vlagati v infrastrukturo bolj kot kdaj koli prej,“ je poudaril minister Mali.

Poudaril je, da se ne odpoveduje projektu Srbija 2025, ki naj bi pripeljal do povprečne plače 900 in povprečne pokojnine okoli 430 EUR. V okviru projeta naj bi vložili 14 milijard EUR v dodatne naložbe v infrastrukturo.

„Videli boste, koliko naložb je načrtovanih v proračunu za leto 2021. Začenjamo vlagati v kanalizacijsko in vodovodno omrežje, graditi tovarne za čiščenje odpadnih voda v več kot 70 lokalnih upravah,“  je dejal Mali in dodal, da se bodo ti projekti začeli izvajati prihodnje leto.

Po njegovih besedah je to hrbtenica in osnova razvoja v prihodnjem obdobju, na podlagi tega pa je bila pridobljena napoved tako MDS kot Evropske komisije in dosežene visoke stopnje rasti.

Mali je poudaril, da Mednarodni denarni sklad in Evropska komisija napovedujeta najvišjo rast Srbije za leto 2021 in tudi za leto 2022.
Izjavil je, da naj bi vlada proračun za prihodnje leto sprejela do konca tedna, na seji pa naj bi bil vključen tudi predlog zakona o fiskalizaciji, ker si prizadeva za komunikacijo z davčno upravo v realnem času.

„Tako bomo lahko ugotovili, ali obstaja davčna utaja. Imeli bomo tudi zakon o e-računih, ki določa, da bo od 1. januarja sistemska povezava, ki pospešuje vračilo DDV, je dejal Mali.

Pojasnil je, da bo država, ko pride do seznanitve, še isti dan vrnila DDV, kar bo spremenilo način njegovega delovanja in močno vplivalo na zmanjšanje sive ekonomije.

Vir: Ekapija

Pripravila:
mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs