Hrvaška napovedala nove ukrepe gospodarske pomoči


Predsednik Vlade Republike Hrvaške Andrej Plenković je v četrtek, 3. septembra 2020, za podjetnike in delavce napovedal nove ukrepe gospodarske pomoči in nadaljevanje izdajanja "Covid" posojil prek programov HAMAG-BICRO in HBOR.

Po napovedih premierja Andreja Plenkovića bo hrvaški Zavod za zaposlovanje v ponedeljek sprejel odločitve o nadaljevanju ukrepov za pomoč gospodarstvu zaradi koronarne krize, s ciljem ohranjanja delovnih mest, zagotavljanjem  likvidnosti ter "Covid" kreditov. 

Z izjavo, da je Vlada RH z dosedanjimi ukrepi omogočila ohranitev delovnih mest in preprečevanje občutnega povečanja števila brezposelnih, za kar je bilo skupno izplačanih 6,3 milijard kun, je napovedal nadaljnje sofinanciranja dela s krajšim delovnim časom, v višini do 2000 kun na delavca in vse do 31. decembra podaljšanje pomoči za mikro podjetnike, ki so/bodo imeli več kot 50 % padec prometa.

Ukrep velja za vse gospodarske sektorje in vključuje odpis s tem povezanih prispevkov.

Za dejavnosti, ki so še posebej ogrožene, se bo podpora v višini 4.000 kun na delavca nadaljevala do 31. decembra letos, je dejal Plenković. Pri tem je dodal, da to  posebej velja za dejavnosti kot so: potniški promet, gostinstvo, organizacija potovanj in dejavnosti povezane z rekreacijo, kulturnimi, poslovnimi in športnimi prireditvami, kjer bodo imeli več kot 60 % padec prometa.

Tudi pri tej podpori je vključen odpis prispevkov za plače.

Ukrep v višini 4.000 kun bo poleg ogroženim dejavnostim namenjen podjetnikom in dejavnostim, ki bodo ukinjene ali prepovedane glede na priporočila regijskega ali nacionalnega Štaba civilne zaščite.

Po njegovih besedah bodo vsi ti ukrepi do konca leta stali okoli 800 milijonov kun in bodo financirani iz državnega proračuna, medtem ko bo  del sredstev kompenziran iz evropskih fondov, tako iz obstoječe finančne perspektive kot "pro futuro" iz posojil SURE, del pa tudi iz  bodočih programov, kot je "Sklad za pomoč in podporo".

Napovedal je tudi nadaljevanje izdajanja posojil "Covid" preko HAMAG-BICRO in programa HBOR. "Hrvaška se je pravočasno odzvala na krizo in sprejela ukrepe na nacionalni ravni zato smo omogočili premostitev krize številnim gospodarskim subjektom in nismo občutili večjega povečanja brezposelnosti," je dejal Plenković. Ocenil je, da  gredo z novimi ukrepi po isti poti in napovedal temeljito razpravo s sindikati in delodajalci.

Vir: Poslovni dnevnik

Prevod:
Vesna Vukšinič Zmaić
SLO CRO Poslovni klub
E: poslovniklub@slo-cro-klub.hr