Stopnja brezposelnosti v ZDA v času koronavirusa


Slovenian American Business Association – SABA v Clevelandu spremlja podatke, ki so povezani z gospodarstvom pri različnih organizacijah v ZDA in med njimi je tudi Bureau of Labor Statistics (BLS).

V mesecu maju 2020 je zaradi pandemije koronavirusa stopnja brezposelnosti v ZDA znašala 13,3 %. Odpravljanje posameznih restriktivnih ukrepov in s tem posledično ponovnega zaposlovanja je v juniju 2020 pomenilo 4,8 milijona novih zaposlitev, kar je stopnjo brezposelnosti znižalo na 11,1 %.

Po drugi strani pa se še vedno vlagajo prošnje za finančno pomoč zaradi izgube dela in je bilo teh vlog samo konec junija 2020 okoli 1,4 milijona.

Predvidevanja za dodatno zmanjšanje brezposelnosti so pozitivna za mesec julij in avgust, vendar pa trenutna situacija s ponovnim porastom okuženih oseb s koronavirusom lahko vsa predvidevanja popolnoma negativno spremeni ali vsaj zniža.

Od začetka pojava koronavirusa v marcu 2020 do julija 2020 je za finančno pomoč zaradi izgube dela zaprosilo 48,7 milijona prebivalcev ZDA.

Dodatne informacije:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com