Državni prazniki in dela prosti dnevi


1. januar – Novo Leto
25. marec – Good Friday (banke zaprte)
28. marec – Velikonočni ponedeljek
1. maj – Praznik dela
5. maj – Vnebohod  (Ascension day)
16. maj – Binkoštni ponedeljek
23 junij – Nacionalni praznik (uradni rojstni dan vojvode, čeprav ni rojen na ta dan)
15. avgust – Marijino vnebovzetje
1. november – Vsi sveti oz. dan spomina na mrtve
24. december – Božični večer (popoldne so banke zaprte)
25. december – Božič
26. december - Boxing Day

 

Priporočena dnevnica

 

Dnevnica znaša 44 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

 

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.
 

Možnost prevoza v državo in po državi


Letališče Luxembourg Findel
Nov letališki terminal Luksemburg (2008) povezuje 24 držav in 70 letališč z več kot 800 letov na teden v povprečju, ki jih zagotavlja trinajst letalskih prevoznikov. Letališče je s centrom mesta povezano z mestnim avtobusom (BUS 16 EUROBUS ali BUS 29).

Ostale možnosti:
  • polet do letališča Frankfurt, ki je cca 200 km oddaljeno od Luksemburga in najem avtomobila oz polet do letališča Bruselj (ali Charleroi),
  • redne povezave do Luksemburga omogoča FLIBCO.
  • vlak 

Mesto Luksemburg iz Ljubljane oddaljeno cca 1000 km. Priporočamo, da greste na pot ponoči, saj so v območju Munchna in Stuttgarta večji zastoji.

Cestno omrežje v Velikem vojvodstvu Luksemburg obsega 2,875km. Sestavljeno je iz avtocest ("A" ceste) in regionalnih cest ( "N" in "CR" ceste).

Splošne omejitve hitrosti so:
•             130km/h na avtocestah (110km/h v primeru dežja ali drugih padavin),
•             50 km/h v naseljih in
•             90 km/h izven teh območij.

Transport v Luksemburgu je precej enostaven, železniški promet je dražji, zato pa je avtobusni prevoz po mestu toliko bolj priročen. Za pešce so pločniki dovolj široki in zato varni, vendar gre poudariti, da je vožnja z avtobusom bolj priročna zaradi izmikanja pečinam in obzidju stare trdnjave.

Vožnja z mestnim avtobusom znaša 2 evra in velja za kratek čas ('billet courte-durée') dveh ur od prve uporabe za celotnega mestnega javnega prometnega omrežja. Potniki se lahko odločijo za nakup 10 časovno kratkih vozovnic za 16 evrov, kar pomeni znažano ceno za 20 odstotkov. Vsako prazno vozovnico potrdite na stroji na vsakem avtobusu ali želežniških platformah.

Vozovnica z daljšim trajanjem ('billet longue duree') znaša 4 evre, oziroma če jih kupite 5, za njih odštejete 16 evrov. Vozovnica je veljavna, od 8. ure zjutraj, cel dan za vse avtobuse in lokalne tranzitne vlake. Domačini uporabljajo e-Go kartico, tj. kartico v velikosti kreditne, ki je brazplačno na voljo na avtobusih in železniđkih postajah, uporablja pa se jo tako, da nanjo naložite vrednost v evrih. E-go kartico je mogoče napolniti do šestkrat za katerokoli obliko vozovnice, vendar jo je mogoče šestkrat uporabiti za isto izbiro. E-Go kartica ne nudi popusta.
 

Delovni čas

  • v podjetjih in inštitucijah traja delovnik od 9:00 ure (nekje tudi od 8:00) do 17:00 ure popoldne.
  • supermarketi: odprti od 8 h do 20 h, ob petkih do najkasneje 21 h, ob sobotah od 8 h  do najkasneje 20 h, ob nedeljah od 8 h do 13 h.
  • z zakonom predpisani delavniki trajajo 8 ur, lahko tudi do 10 h. Tedensko delavec ne sme preseči 48 ur. Nedelje so dela prosti dnevi z izjemo vodstvenih mest, trgovanja v turističnih območjih, nujne medicinske pomoči in ostalih nujnih služb.
  • komercialne banke so odprte od ponedeljka do petka od 8.30 h do 17:00 ure (izjeme so prazniki).