Varaždin je bil gostitelj letošnjega 15. mednarodnega kongresa testenin in gastronomije Conpasta, ki je potekal v torek, 12. novembra v kongresni dvorani hotela Turist. Letos je bila partnerska država Republika Slovenija v partnerstvu s slovensko ambasado na Hrvaškem in Slovensko-hrvaško gospodarsko zbornico.
Na Conpastu je sodeloval tudi slovenski veleposlanik Gašper Dovžan, ki je izrazil veliko zadovoljstvo nad dogodkom, ki združuje dva naroda in hkrati promovira vrhunsko gastronomijo obeh držav in poudaril, da ima Slovenija veliko ponudbe na področju enogastronomije.
Kongres je obsegal strokovna predavanja, posebno noto kongresu pa so dali gastronomski strokovnjaki, ki so pripravljali različne jedi iz testenin, med njimi so bili tako domači kot tuji kuharji. Na delavnicah so predstavili svoje nacionalne jedi, ki so jih degustirali udeleženci kongresa.
Lucija Eniko, diplomantka mednarodnega hotelskega menedžmenta in soorganizatorica Praznika idrijskih žlikrofov ter mednarodne iniciative GO! Pasta iz Idrije, je pripravila idrijske žlikrofe, v Evropski uniji zaščiteno slovensko testenino.
Jure Tomič (restavracija Debeluh Brežice – ena Michelinova zvezdica) je svetovno znano ime v pripravi testenin in uvrščen med najboljše slovenske in evropske kulinarične virtuoze, ki so obiskovalce Conpaste razveselili s svojimi jedmi.
Za hrvaško premiero slovenskih valvic na Conpasti je bilo zaslužno slovensko podjetje Mlinarstvo Rangus. Iz slovenskega kraja Cirkovci je prišla Kmečka pekarna Metličar.
Hrvaška je nedavno prejela zaščito za svojo prvo zaščiteno testenino – požirake. Posebno degustacijo je pripravilo tudi znano karlovško podjetje Žitoproizvod d.d., ki nadaljuje tradicijo hrvaškega testeninarstva.
Pripravila:
Slovensko-hrvaška gospodarska zbornica
e-naslov:
poslovniklub@slo-cro-klub.hr
Preberite tudi:
Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini