Kanada bo imela prvo večje jeklarsko podjetje na svetu, ki bo iz premoga prešlo na elektriko

 

Mesto Hamilton v Kanadi je med vodilnimi na svetu z večmilijonskim projektom, namenjenim izdelavi bolj okolju prijaznega jekla





Kanadska zvezna vlada in vlada province Ontario sta prispevali vsaka svoj finančni delež k načrtu podjetja ArcelorMittal Dofasco za razogljičenje v vrednosti 1,8 milijarde dolarjev, katerega cilj je zapreti koksarne in plavže jeklarja do leta 2028 ter razširiti uporabo tehnologije elektroobločnih peči.

Premier Justin Trudeau se je prejšnji četrtek v Hamiltonu udeležil slovesnosti polaganja temeljev in dejal, da zvezna naložba v višini 400 milijonov dolarjev, napovedana julija lani, pomaga Dofascu postati prvi večji proizvajalec jekla na svetu, ki se je usmeril proti čistejšemu procesu izdelave jekla. "Preusmeritev prvega večjega jeklarskega podjetja na svetu iz premoga na električno energijo se trenutno dogaja prav tukaj v Hamiltonu," je dejal Trudeau.

Vlada province Ontario je prav tako prispevala 500 milijonov dolarjev za projekt, katerega cilj je do leta 2030 zmanjšati emisije toplogrednih plinov za do 3 milijone ton na leto.

To je 60-odstotno zmanjšanje emisij – skoraj enakovredno umiku milijona avtomobilov s cest.

Tammy Oommen, pridružena programska vodja za ArcelorMittalov program razogljičenja, je dejala, da so v procesu ugotavljanja, kako ohraniti proizvodnjo, hkrati pa zgraditi nov obrat, za izdelavo jekla na okolju bolj prijazen način. "Preučiti moramo, kako najbolje postaviti opremo, da bomo lahko obvladali ta prehod in ohranili delovanje naših trenutnih sredstev, da bomo še naprej izdelovali jeklo," je dejala Oommen.

"Prav tako smo zelo blizu naši prvi gradbeni aktivnosti na lokaciji, kjer bo potekala razgradnja naše prve koksarne … saj stoji točno na poti, kamor bo postavljen novi obrat. Naša ekipa je vložila ogromno dela in se resnično poglobila v podrobnosti tega projekta in tega, kar potrebujemo."

Rušenje naj bi se začelo januarja.

Preberi več: Provinca vlaga 500 milijonov dolarjev v zeleno proizvodnjo jekla v Hamiltonu

Gradnja novega objekta se bo začela leta 2024 in naj bi trajala naslednji dve leti, čemur bo sledila 12- do 18-mesečna "prehodna faza", ki bo zaključena do leta 2028. 

Lakshmi Mittal, predsednik ArcelorMittal Dofasco, je dejal, da je ta prelomni trenutek 'zgodovinski trenutek' za podjetje, ki zagotavlja, da bo vloga Hamiltona v proizvodnji jekla ostala pomembna, hkrati pa bo Kanadi pomagal pri prehodu na neto ničelno gospodarstvo. "Zaradi količin jekla, porabljenega na svetu, skoraj 2 milijardi ton, jeklo predstavlja skoraj 7 odstotkov skupnih emisij ogljika. Zato je ključnega pomena, da razogljičimo in dosežemo neto nič. Kot prvi korak k doseganju neto ničelne vrednosti do leta 2050 imamo cilj zmanjšati intenzivnost emisij v celotni skupini za 25 odstotkov do leta 2030."

François-Philippe Champagne, kanadski minister za inovacije, znanost in industrijo, je dejal, da bo projekt oblikoval prihodnost Hamiltona za prihodnje generacije. "Obstajajo generacije ljudi, ki so delale v Dofascu, a zdaj vidimo, da bo ta načrt obstajal naslednjih 30, 50 let, da bomo izdelovali najbolj zeleno jeklo na svetu, ki bo poganjalo najbolj okolju prijazen avtomobil. Navdaja nas občutek ponosa."

Povzeto po: Invest in Hamilton in Global News, Kanada
Datum: 14. oktober 2022
Avtor: Lisa Polewski

Uredila:
Sonya Rosenwirth, Simon Pribac

Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-mail: info@canslo.com

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju obnovljivih virov energije

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini