Brezposelnost v Kanadi s 4,9 % ostaja pri najnižji vrednosti doslej

 
Stopnja brezposelnosti v Kanadi je julija ostala zgodovinsko nizka pri 4,9 odstotka ter od junija ostaja nespremenjena, saj se država še naprej sooča s pomanjkanjem delovne sile.
 
Kanadski statistični urad v zadnji raziskavi o delovni sili navaja, da je gospodarstvo izgubilo 31.000 delovnih mest, kar je drugi zaporedni mesec upada števila delovnih mest.
 
Število zaposlenih v javnem sektorju se je zmanjšalo, hkrati pa se je povečalo število samozaposlenih. V zasebnem sektorju ni občutnih sprememb v številu zaposlenih.
 

Preko milijon nezasedenih delovnih mest

Pomanjkanje delovne sile lahko ponazori podatek, da je v državi v tem trenutku preko milijon nezasedenih delovnih mest. Stopnja brezposelnosti je najnižja v zgodovini od začetka meritev le-te leta 1976.
 
Kanadski statistični urad navaja, da kljub pomanjkanju delovne sile ni dokazov o povečanju deleža ljudi, ki bi zapuščali ali menjali službo.
 
Izgube delovnih mest v juliju so bile skoncentrirane v storitvenem sektorju, vključno z veleprodajo in maloprodajo, izobraževanjem in zdravstvom. Ker nekateri od teh sektorjev poročajo o visokih stopnjah prostih delovnih mest, v tem trenutku v Kanadi prevladuje občutek, da je glavna težava ponudba delovne sile in ne povpraševanje, po drugi strani pa je stopnja delovne aktivnosti za Kanadčane, stare od 25 do 54 let relativno nespremenjena v primerjavi s stanjem pred pandemijo.
 
Tudi tempo rasti plač je v primerjavi z junijem ostal nespremenjen, saj so se povprečne urne postavke na letni ravni povečale za 5,2 odstotka.
 
Kanadski statistični urad prav tako omenja stalno pomanjkanje zdravstvenih delavcev, s poudarkom na medicinskih sestrah. Po podatkih, ki jih navajajo, je več kot ena od petih medicinskih sester julija delala plačane nadure, kar je najvišja raven, odkar so od leta 1997 na voljo primerljivi podatki.
 
Za primerjavo, julija je nadure delalo približno 10 odstotkov vseh ostalih zaposlenih.
 
Ko se je Kanada soočila s sedmim valom okužb s COVID-19, je bilo 11,2 odstotka medicinskih sester bolniško odsotnih vsaj del tedna, ko je bila izvedena raziskava delovne sile.
 
Kanadska centralna banka je pozorna na stopnje zaposlovanja v državi, saj se pripravlja na objavo naslednje ključne obrestne mere septembra, ko naj bi obrestne mere ponovno zvišala, s čimer namerava zajeziti inflacijo.
 
Povzeto po:
 

Pripravil:

Simon Pribac
Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-mail: info@canslo.com

 

Preberite tudi:


Kakšne so poslovne priložnosti na kanadskem trgu

Katere storitve nudijo slovenski poslovni klubi brezplačno