V Rusiji razmišljajo o gradnji večnadstropnih zgradb iz lesa

 

Prve lesene konstrukcije bi se lahko v Rusiji pojavile že konec letošnjega leta


S pilotnim projektom so začeli v Volgograjski regiji. Projekt je javnosti predstavil predsednik Združenja za leseno gradnjo Dmitrij Rudenko, ki pravi, da strokovnjaki trenutno razpravljajo o gradnji dveh lesenih poslopij v mestecu Sokol. Če bodo pridobili gradbeno dovoljenje, bi do konca leta lahko postavili več lesenih štirinadstropnih zgradb. Nedavno se je šušljalo tudi o gradnji lesene stanovanjske zgradbe v Moskvi, a za zdaj ta pobuda stoji, piše Rossijskaja gazeta.

"Mnogi so prepričani, da je bivanje v leseni hiši nevarno zaradi požarnega tveganja. A znanstveno gledano, ni vse tako enoznačno; oglenenje lesa se začne pri 270 stopinjah Celzija, zato ena iskra zagotovo še ne more ogroziti konstrukcije," pravi Vladimir Stojanov iz Združenja. Kot je še pojasnil, les med požarom ne izgublja čvrstosti. Konstrukcija se sicer vžge, a znotraj je še naprej čvrsta, za razliko od kovine, ki med požarom dejansko izgublja čvrstost.

Precej zanimanja za gradnjo lesenih zgradb je po besedah Rudenka na Sahalinu v Krasnojarskem območju ter v Murmanski in Irkutski regiji.

Vir: rg.ru/2022/07/15/v-rossii-poiaviatsia-dereviannye-mnogoetazhki.html


Pripravil:

Vladimir Putkin
RSB CLUB MSK
e-mail: vvptlt@list.ru

 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije

Katere brezplačne storitve nudijo slovenski poslovni klubi v tujini?