Avtocesta Moskva-Sankt Peterburg, priložnost za rusko gospodarstvo?


Če na kratko povzamemo, so ruski strokovnjaki povečini prepričani, da bo avtocesta M-11 ne samo pohitrila gibanje potnikov in tovora med »obema ruskima prestolnicama«, ampak hkrati dala spodbudo za več pomembnih gospodarskih panog.
 

Udobna in poceni

Po poročanju tiskovne agencije RIA Novosti je že po delnem odprtju M-11 obveljala za najbolj varno cestno traso v Rusiji, bila pa naj bi tudi udobna in cenovno ugodna. Najvišja dovoljena hitrost sicer v večjem delu znaša 110 km/h, a zvezna agencija za ceste Avtodor že preučuje možnost, da bi jo do prihodnje pomladi zvišala na 130 km/h. Sedaj je mogoče z avtom iz Moskve v Peterburg ali obratno priti v petih urah in pol, s povišanjem hitrosti pa bi se lahko čas potovanja kmalu še dodano zmanjšal.
 

Kakšne so cene?

Cestnina za vožnjo po celotni 684-kilometrski poti znaša 2740 rubljev (43 €) na dan. Ruski novinarji so potem dodatno pomislili tudi na porabo goriva in izračunali, da pri porabi 8L bencina na 100 kilometrov vožnja po celotni trasi zahteva dodatnih 2400 rubljev (38 €). Če se v vozilu pelje več oseb, ki si delijo stroške, je ugodnost vožnje še bolj očitna.

Vir:
avtodor-tr.ru/ru/platnye-uchastki/roads/m11/
ru.wikipedia.org


Pripravil:

Vladimir Putkin
RSB CLUB MSK
e-mail: vvptlt@list.ru

 

Preberite tudi:


Prevoz tovora v Rusijo

Katere brezplačne storitve nudijo slovenski poslovni klubi v tujini?