Brezposelnost v ZDA v juliju 2022


 
V juliju 2022 je rast delovnih mest v ZDA nepričakovano zrasla. Tako je ameriško gospodarstvo dodalo 528.000 novih delovnih mest in s tem podvojilo napovedi strokovnjakov in analitikov.
 

Stopnja brezpolselnosti v ZDA pada, plače rastejo


Stopnja brezposelnosti v ZDA je padla na 3,5 % kar je najnižje stopnja v zadnjih 50-tih letih. Podatek izpred enega leta pa pokaže, da so se pa plače v primerjavi z junijem 2021 dvignile iz 5,1 % na 5,2 % v juniju 2022. To je tudi že 19-ti mesec zaporedna rast plač!
 
Prav tako se analitiki ukvarjajo z vzroki za pomanjkanje delovne sile in potem še z rastjo števila delovnih mest. Ali je COVID-19 edini vzrok, da se je število prostih delovnih mest povečalo si vsi analitki niso enotni.
 

Dolgoročno vprašanje dela povezano z zaposlitveno politiko

 
Čeprav je res, da je pandemija povzročila, da so ljudje zapustili delovna mesta in se niso vrnili (velika večina), nekateri ekonomisti pravijo, da je dolgoročno vprašanje dela tesneje povezano z zaposlovalno politiko. Da bi zmanjšali pomanjkanje delovne sile, je treba tudi odstraniti nekatere ovire, kot so neplačan družinski dopust, nesorazmerne zaporne kazni in vizumska pravila, ki priseljencem preprečujejo zakonito delo.
 
Celo predsednik centralne banke (Federal Reserve) Jerome Powell trdi, da za današnjo visoko inflacijo ni v prvi vrsti kriv trg dela v ZDA, temveč opozarja na druge krivce, kot so cene surovin, težave v dobavni verigi in vojna v Ukrajini. Trdi, da je povpraševanje po redkih delavcih namesto slabosti lahko znak, da recesija še ni pred nami. Ne glede na to, ali je to dejstvo ali ne, bi vztrajno pomanjkanje delavcev lahko dolgoročno še vedno predstavljalo velik problem v ZDA.
 
Dve leti, preden je izbruhnila pandemija, in v zadnjih 11 mesecih (2021 in 2022) je število prostih delovnih mest preseglo število ljudi, ki so iskali delo – pojav, ki ga v ZDA v podatkih do leta 2000 ni bilo.
 
Kratkoročno je to lahko zelo pozitivno, če zagotavljanje redkega in zelo potrebnega povečanja plač in spodbujanje ljudi, kot so dolgotrajno brezposelni, nazaj napolni trg dela. Z oživitvijo ponudbe delavcev pa se lahko presežek povpraševanja na koncu celo pokrije ali napolni sam od sebe.
 


 
Pripravil:
 
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
e-mail: jurcek.zmauc@sloaba.com
 
 
Preberite si tudi:

Katere brezplačne storitve nudijo slovenski poslovni klubi v tujini?

 
 
Kakšne so poslovne priložnosti na trgu ZDA