Največja ameriška in svetovna podjetja

 
 
Na osnovi dejavnikov katerih merijo uspešnost oziroma velikost podjetij se vsako leto v ZDA (in drugje po svetu ter za celi svet) sestavljajo tako imenovane lestvice največjih podjetij – Largest U.S. Corporation ali TOP 500!
 

Top 10 panog v ZDA


V ZDA merije dejavnike kot so promet, profit, obratna sredstva, kapital delničarjev, vrednost na trgu, dobiček v % pri prometu, sredstvih in kapitalu delničarjev, dobičku po delnici in skupnem dobičku delničarjev – lastnikov.

V ZDA so naredili tudi top 10 lestvico po gospodarskih panogah in so na prvem mestu finance, ki jim sledi zdravstvo, maloprodaja, tehnologija, energija, proizvodnja hrane, pijače in tobaka, telekomunikacije, avto industrija, trgovina in transport.
 

Katero podjetje je na vrhu lestvice?


  • Zadnjih 10 let je na vrhu lestvice v ZDA podjetje Walmart in mu skoraj v vsakem letu zadnjih 10 let sledijo podjetja Amazon, Apple, CVSHealth potem pa se imena podjetij spreminjajo. A vrh ostane isti.
  • Listo največjih podjetij na svetu prav tako začenja podjetje Walmart iz ZDA, ki mu sledi kitajsko podjetje State Grid in na tretjem mestu ponovno ameriško podjetje Amazon.
  • Najvišje locirano evropsko podjetje na lestvici je nemško podjetje Volkswagen na desetem mestu.
Metoda obračunavanja velikosti podjetij je vezana na totalni promet za fiskalno leto, ki se konča vedno 31. marca v tekočem letu.
 
Poleg omenjenih lestvic se objavijo tudi lestvice najboljših novih podjetij oziroma dobičkarjev kot tudi lestvica podjetij z največjimi izgubami.


 
Pripravil:
 
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
e-mail: jurcek.zmauc@sloaba.com
 
 
Preberite si tudi:

Katere brezplačne storitve nudijo slovenski poslovni klubi v tujini?

 
Glavne organizacijske oblike družb v ZDA
 

Kakšne so poslovne priložnosti na trgu ZDA