Rahljanje ukrepov v Avstriji


Avstrijska vlada je s 5. marcem omilila ukrepe proti koronavirusu v veliki meri. Preverjanje pogojev PCT (3G) in PC (2G) je bilo odpravljeno, prav tako policijska ura. Obvezno nošenje maske velja le v znatno omejenem obsegu. Odlok velja za enkrat do 2. aprila 2022.
 

Obvezno nošenje maske FFP2:

  • v bolnišnicah, domovih za ostarele in podobnih ustanovah
  • v javnem prometu, železniških postajah, letališčih in zaprtih avtobusnih postajališčih
  • na trgovinah za vsakodnevne potrebe (živila ipd.), v bankah, poštah, avto in kolesarskih delavnicah
  • v trgovskih centrih in tržnih halah
  • pri upravnih organih za strankarski promet
  • v zavodih za versko dejavnost
Obveza do nošenja po maski FFP2 na velja vseh omenjenih lokacijah tudi za tiste, ki tam delajo, če ni ustreznih zaščitnih naprav (npr. stekel iz pleksi stekla ali predelnih sten).

V vseh ostalih krajih je nošenje maske FFP2 v zaprtih prostorih še vedno priporočeno.
 

3-G (PCT) obvezno le v bolnišnicah in domovih za ostarele

Obveza do 3-G (PCT) velja samo še v bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah. Obiskovalci, zaposleni in izvajalci storitev morajo biti cepljeni, okrevani ali testirani, pri čemer mora biti antigenski test veljaven 24 ur, PCR test pa 72 ur. To ne velja za osebe, ki spremljajo mladoletne osebe in med porodom ter obiske v okviru paliativne oskrbe in hospic oskrbe, pastorale in »spremljanja kritičnih življenjskih dogodkov«.
 

Dogodki in policijska ura

Splošne policijske ure in omejitve števila  udeležencev na dogodkih ni več. Nočna gastronomija lahko ponovno odpira in zauživanje pijače in hrane na prireditvah je spet dovoljeno brez omejitev.

Dalje velja, da je potrebno izdelati koncept preprečevanja bolezni COVID-19 ter imenovati pristojnega za COVID-19, če se dogodkov udeležuje 50 oseb ali več ter v podjetjih z več kot 51 zaposlenimi, kulturnih ustanovah in objektih za prosti čas, žičnicah, športnih objektih in bolnišnicah ter oskrbovalnih ustanovah.

Ta odlok o osnovnih ukrepih velja za enkrat do 2. aprila 2022.
 

Na Dunaju ostajajo strožja pravila

Na Dunaju bodo dalje veljala strožja pravila kot po ostali Avstriji. V gastronomiji ostaja pravilo 2-G (PC). Vendar pa gostom in osebju ni več treba nositi maske.

Tudi v dunajski trgovini ostaja obveza do nošenje maske. V trgovinah za vsakodnevno oskrbo velja obveza za masko za vse stranke – in tudi za zaposlene, kadar so v stiku s strankami. V vseh drugih trgovinah je nošenje maske obvezno za stranke, ni pa več obvezno za osebje.

Povezavi:
Vir: Slovenska gospodarska zveza

 

Vas zanima avstrijski trg?

Vabljeni k sodelovanju v programu Strateško na avstrijski trg