Nova zakonska uredba: obveznost cepljenja za 50 letnike


Glavne novosti nove zakonske uredbe, ki jo je Ministrski svet odobril 5. januarja, zadevajo obvezno cepljenje za 50 letnike in nekatere druge novosti za dostop do trgovin in frizerjev ter javnih uradov.

Obveznost cepljenja za 50 letnike

Od 15. februarja bodo morali biti cepljeni vsi starejši od 50 let (ali tisti, ki jih bodo dopolnili do 15. junija 2022), tako italijanski državljani kot tujci, ki prebivajo v Italiji. Obveznost cepljenja velja za vse, samozaposlene, delavce in nezaposlene.

Obveznost cepljenja brez starostne omejitve je predvidena za vse zaposlene na univerzi, za katere torej odslej veljajo ista pravila kot v šolskem, zdravstvenem in varnostnem sektorju.

Nobena nova obveznost ni predvidena za osebe, oproščene cepljenja zaradi zdravstvenih razlogov oz. prebolevnike, ki čakajo na cepljenje, vendar morajo dobiti druge zadolžitve, če delajo z javnostjo. Zdravstveni razlogi, ki preprečujejo cepljenje ali priporočajo odlog, morajo potrditi družinski zdravniki ali zdravniki, ki izvajajo cepljenje.

Za tiste, ki so starejši od 50 let in ki so preboleli Covid, bo obveznost cepljenja začela veljati ob izteku zelenega potrdila, ki velja šest mesecev od negativnega brisa.

Kazni

Predvidene so različne kazni za tiste, ki gredo na delovno mesto brez okrepljenega zelenega potrdila (izdanega cepljenim ali prebolevnikom) oz. tiste, ki so upokojeni, brezposelni ali nezaposleni in ne izpolnjujejo obveznosti. Obveznost velja tudi za tiste, ki bodo do v obdobju do 15. junija dopolnili 50 let.

Predvidenih je 100 evrov kazni za tiste, ki ne izpolnijo obveznosti cepljenja. Kazen od 600 do 1500 evrov pa je predvidena za tiste, ki poskušajo dostopati do delovnega mesta, ne da bi izpolnili obveznost. Tisti, ki so odsotni z delovnega mesta brez potrdila o cepljenju, bodo suspendirani brez plačila. Ne bodo utrpeli disciplinskih posledic in bodo imeli pravico obdržati delovno mesto.

Za preverjanje bodo odgovorni delodajalci ali njihovi pooblaščenci.

V podjetjih lahko delodajalec po 5 dneh odsotne suspendira in nadomešča z določitvijo pogodb za 10 dni z možnostjo podaljšanja do 31. marca 2022.

Delo na daljavo

Ministrstvo za delo priporoča, da se v naslednjih tednih čimbolj omogoča delo na daljavo (za dejavnosti, kjer je to mogoče in izvedljivo), bodisi v zasebnem kot v javnem sektorju.

Storitve osebam

Od 20. januarja je za obisk frizerja, brivca, kozmetičarke ali katerega koli servisnega centra za osebno nego obvezno osnovno zeleno potrdilo, ki ga pridobimo z negativnim brisom, izvedenim 48 ur prej (antigenskim) ali 72 (molekularnim).

Trgovski obrati, banke, pošte, javni uradi

Od 1. februarja velja enaka določba (osnovno zeleno potrdilo) tudi za dostop do vseh trgovskih obratov, ki so bili doslej odprti za vse. Za vstop v trgovine, razen v tiste, ki prodajajo osnovne izdelke, bodo morali necepljeni najprej opraviti bris. Enako velja za banke, finančne institucije, pošte in javne urade.

Ostala pravila

Vsa ostala pravila, predvidena v uredbi 229/2021 in prejšnji uredbi t.z. za “praznično obdobje” ostajajo v veljavi.

Priloga: BOZZA-DL-Covid-5-gen-2022-def

Vir: Slovensko Deželno Gospodarsko Združenje