Dežela FJK se 29. novembra vrača v rumeno območje

 

Rumeno področje

Ker se je epidemiološka slika poslabšala in so bili preseženi parametri, ki opredeljujejo prehod med belo in rumeno cono (delež pozitivnih nad 50 oseb na 100.000 prebivalcev, zasedenost postelj v bolnišničnih oddelkih nad 15 % in tistih na intenzivni negi nad 10 %), dežela FJK preide v rumeno območje od ponedeljka 29. novembra
2021.  

Predsednik dežele Massimiliano Fedriga je napovedal, da bodo pravila okrepljenega zelenega potrdila začela veljati v deželi FJK že od 29. novembra 2021.
 

Green Pass in Super Green Pass

Ministrski svet je tudi uvedel okrepljeno zeleno potrdilo tz. Super Green Pass, ki je izdan samo cepljenim osebam in prebolevnikom. Kaj predvideva, si lahko preberete v članku na spletni strani.
 
“Navadno” zeleno potrdilo (ki se ga izdaja tudi testiranim osebam) bo veljavno za dostop do krajevnega javnega prevoza in za dostop do delovnega mesta. Za koriščenje ostalih storitev (npr. gostinstvo v zaprtih prostorih, prireditve, bazeni, ipd.) bo potrebno imeti okrepljen green pass.
 
Osnovni Green pass   Okrepljeni Green pass
antigenski ali molekukarni bris KAKO SE PRIDOBI cepljeni ali prebolevniki
delovno mesto   gostinstvo v zaprtih prostorih
hoteli in povezane storitve   plesne dvorane in diskoteke
fitnesi in telovadnice   kinodvorane
bazeni KAM SE LAHKO GRE predstave
slačilnice   športni dogodki
javni prevoz, tudi lokalni   slavnosti
smučarska središča   muzeji
48 ur po hitrem brisu TRAJANJE 9 mesecev po zadnjem odmerku cepiva
72 ur po molekularnem brisu   6 mesecev za prebolevnike

 
Do posodobitve aplikacije VerificaC19, ki je namenjena preverjanju veljavnosti zelenega potrdila, bo možno preverjati papirnata oz. tiskana potrdila, kjer je zapisana zapadlost.
 

Maske

Uporaba mask je spet obvezna tudi na prostem in ne samo v zaprtih prostorih (vključno s prevoznimi sredstvi) in kjer se lahko ustvarja gneča.
Obveznost nošenja maske ni predvidena za:
  • otroke do 6. leta starosti
  • kdor je zaradi patologije ne sme nositi
  • kdor se ukvarja s športom
  • med uživanjem hrane in pijače
  • ko je zagotovljena izolacija od drugih oseb.
Na delovnih mestih je uporaba maske obvezna, če je to predvideno s posebnimi sektorskimi protokoli, priporočljiva pa je tudi v zasebnih domovih v prisotnosti oseb, ki ne sobivajo.
 

Gibanje

Dovoljeno je gibanje znotraj in tudi izven lastne dežele, ki je obarvana rumeno ali belo.
V avtu lahko potujejo tudi osebe, ki ne sobivajo, le da nosijo vsi masko.
 

Gostinstvo in hoteli

V gostinskih obratih ostaja obveznost izobešanja tabel/napisov z navedbo maksimalne predvidene zmogljivosti.
V rumenem območju je dovoljena gostinska dejavnost bodisi v zunanjosti kot v notranjosti (samo za imetnike okrepljenega green pass-a).
Za dostop do hotelov bo dovolj običajno zeleno potrdilo. Gostje bodo lahko z istim potrdilom tudi koristili druge storitve, ki jih nastanitvena struktura ponuja (npr. restavracija, bazen, ipd.).
Prevzem in dostava hrane in pijače na dom ostajata vedno dovoljena.
Za dostop do menz v podjetjih ali storitve dolgoročnega keteringa na podlagi pogodbe zadostuje osnovno zeleno potrdilo.
Nejasno ostaja dejstvo, če se lahko gostom brez zelenega potrdila streže npr. kavo pri točilnem pultu.
 

Trgovina na drobno

Trgovske dejavnosti se izvajajo v skladu z deželnimi protokoli in smernicami (razdalje, informacija potrošnika preko tabel, dostopnost sistemov za razkuževanje rok, ipd.)
 

Storitve za osebe

Nobene spremembe ni pri izvajanju storitev za osebe, kot so frizerji, brivci in lepotni centri, ki so dovoljene v belih, rumenih in oranžnih območjih.
 

Prevozi

Od 6. decembra bo običajni green pass obvezen za dostop do regionalnih, medregionalnih, tistih na dolge proge ter hitrih vlakov, za ladje, avtobuse in na letalih.
 

Predstave odprte javnosti 

V rumenem območju se prireditve, ki so odprte za javnost v gledališčih, koncertnih dvoranah, kinodvoranah, klubih in na drugih prizoriščih ali prostorih, tudi na prostem, izvajajo izključno pod pogojem, da se spoštuje medsebojne razdalje najmanj enega metra tako za gledalce, ki običajno ne živijo skupaj, kot za osebje. Dejavnosti je treba izvajati v skladu z veljavnimi smernicami. Vstop je dovoljen samo imetnikom okrepljenega zelenega covidnega potrdila “super green pass“.
 

Diskoteke, plesne dvorane in slavnosti

V rumenih območjih so diskoteke, plesne dvorane in slavnosti dostopne samo osebam z okrepljenim zelenim potrdilom.
 

Ekipi športi, bazeni, fitnesi

V rumenem območju je v skladu z veljavnimi smernicami možno izvajati vse športne dejavnosti, vključno z ekipnimi in kontaktnimi športi. Dovoljene so dejavnosti bazenov in telovadnic oz. fitnesov za imetnike osnovnega zelenega potrdila.
 

Šola

Šole prve stopnje delujejo s 100 % prisotnostjo v razredu, drugostopenjske šole pa s prisotnostjo od 70 % do 100 %.

 
 
Vir: Slovensko Deželno Gospodarsko Združenje