Poljska podjetja bodo sodelovala z Omanom v vesoljskem programu


Dve poljski podjetji sta sklenili partnerstvo z Omanom za izstrelitev satelita v orbito prihodnje leto. SatRevolution, proizvajalec satelitov, in podjetje za vesoljske storitve s sedežem v Wrocławu na jugozahodu Poljske in Tuatara s sedežem v Varšavi sta z omanskim ETCO (International Emerging Technology Company) podpisala sporazum o strateškem sodelovanju pri izvajanju projekta opazovanja Zemlje.

Ključni element sodelovanja med tremi podjetji je izstrelitev prvega nacionalnega satelita Omana, imenovanega CubeSat, v spodnjo Zemljino orbito leta 2022.

V skladu s sporazumom, podpisanim 28. oktobra na mednarodnem astronavtičnem kongresu v Dubaju, bodo poljska podjetja zagotovila najsodobnejšo tehnologijo in rešitve na področju analize satelitskih slik, ki bodo podpirale strategijo digitalne preobrazbe Omana, določeno v Omanski viziji 2040.

SatRevolution bo CubeSat postavil v orbito, ga upravljal za ETCO, ustvaril zemeljsko postajo in zagotovil usposabljanje za poslovneže in inženirje Omana.

Glede na poročilo Nase "Najsodobnejša tehnologija malih vesoljskih plovil" je SatRevolution eno od 12 podjetij na svetu, ki se ukvarjajo s celovitim projektiranjem, proizvodnjo in umestitvijo nanosatelitov v orbiti okoli Zemlje za zbiranje optičnih podatkov. Podjetje je v vesolje že poslalo več nanosatelitov, vključno s Swiatowid, KRAKsat in AMICal Sat.

Tuatara, ki deluje v Omanu od leta 2015, bo analizirala slike in podatke, pridobljene s satelita z uporabo računalniškega vida, strojnega učenja (ML) in umetne inteligence (AI), da bi prepoznala skrite vzorce in trende, ki omogočajo napovedovanje vpliva podnebja, spremembe in naravne nesreče.

Sodelovanje se bo verjetno začelo v četrtem četrtletju 2021. Vrednost projekta je ocenjena na nekaj milijonov ameriških dolarjev.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy
E: info@triglav-rysy.si