Sodelovanje in izmenjava izkušenj na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni


Mednarodna konferenca o celoletnem turizmu 365, ki je potekala v petek, 8. oktobra 2021, v Termah Tuhelj, je v treh delih povezala turizem s politiko, businessom in vsakdanjim življenjem.

Turizem 365 je avtorski projekt Ivane Kolar, direktorice podjetja Julius Rose, zadnja tri leta pa je soorganizator dogodka tudi SLO CRO Poslovni klub. Konferenca je zbrala ugledne strokovnjake za domači in evropski turizem, pet ministrov za turizem Evropske unije, udeležila pa sta se je tudi predsednik Vlade Republike Hrvaške Andrej Plenković in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, ki sta gostovala na panelu o pozicioniranju turizma v razvojnih strategijah in pomenu turizma za gospodarstvo.

Konferenco so odprli Ivana Kolar, Nikolina Brnjac, ministrica za turizem in šport Republike Hrvaške, Saša Muminović, predsednik SLO CRO Poslovnega kluba, Željko Kolar, župan  krapinsko-zagorske županije in Dragan Kovačević, podpredsednik Hrvaške gospodarske zbornice.
Ivana Kolar je ob tej priložnosti poudarila: "Cilj in namen te konference je že od samega začetka spodbujati razvoj celoletnega in ustvarjalnega turizma ter deliti znanje o tej temi."

Ministrski forum je zbral pet ministrov EU za turizem: ministrico za turizem in šport Republike Hrvaške Nikolino Brnjac, ministra za gospodarstvo in tehnologijo Republike Slovenije Zdravka Počivalška, državnega sekretarja za turizem Ministrstva za industrijo, trgovino in turizem Kraljevine Španije Fernando Valdés Verelst, italijanskega ministra za turizem Massima Garavaglia in ministra za gospodarsko strategijo in regulacijo Republike Madžarske Lászlá Györgyja.

Minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj Republike Slovenije Zdravko Počivalšek je dejal: "Evropski turizem mora v prihodnosti postati bolj odporen na morebitne zdravstvene, varnostne in podobne krize. Turizem prihodnosti je usmerjen v individualni in butični turizem, prilagojen človeku, zato ima slovenski turizem v tem trenutku pomembne prednosti, saj smo se pred pandemijo zavezali vsem naštetim elementom – svojo vizijo smo spremenili v slogan Zeleno. Aktivno. Zdravo."

Predsednik SLO CRO Poslovnega kluba dr. sc. Saša Muminović je v okviru nagovora udeležencem konference predstavil letošnjo raziskavo SLO CRO Poslovnega kluba na temo izkušenj in sodelovanja med podjetniki na obeh straneh meje. Glede Konference Turizem 365 pa je poudaril, da je SLO CRO Poslovni klub postal soorganizator konference, ker ta od samega začetka presega meje Hrvaške in postaja vodilna na področju turizma v regiji in širše. "Izmenjava znanja in sodelovanje gospodarstvenikov je temelj uspešnega poslovanja. V SLO CRO Poslovnem klubu  spodbujamo slovensko-hrvaško gospodarsko sodelovanje, zavedamo pa se tudi pomena skupnega nastopanja na tretjih trgih. Verjamemo, da bo ta sinergija korak naprej v že tako odličnem gospodarskem sodelovanju med državama. Da bi lahko naredili ta korak naprej, je pomembno tudi, koliko se poznamo in kako smo kompatibilni."  

Predsednik Vlade Republike Hrvaške Andrej Plenković in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša sta poudarila pomen turizma za gospodarstvo, pa tudi medsebojno sodelovanje med državama. Janez Janša je povedal, da je Slovenija lani uvedla bone za turiste, ki so jih letos razširili na kulturne in športne dogodke. "Odločili smo se, da je bolje, da uvedemo kupone, da se ljudje odločijo, kam bodo šli. To je bila za nas win-win situacija."

Poudaril je še, da je tretjina slovenskih investicij v tujini, dobrih dve milijardi na Hrvaškem, v Sloveniji pa milijarda evrov hrvaških naložb. Hrvaško članstvo v evrskem območju ne bo razveselilo le Hrvaške, pač pa tudi Slovenijo. "Uporaba iste valute je dodaten motiv v gospodarskem sodelovanju," je dejal Janez Janša.

Oba premierja sta potrdila zelo dobre odnose in izrazila prepričanje, da bo vstop Hrvaške v evro območje izboljšal gospodarsko sodelovanje med državama. Slovenija je ena najpomembnejših hrvaških trgovinskih partneric in obstajajo vsi predpogoji, da bo sodelovanje še boljše, je dejal Plenković. Po koncu konference sta se premiera Plenković in Janša sestala na bilateralnem srečanju. Premier Plenković je srečanje ocenil kot zelo dobro. "Z močnim sporočilom sosednjim državam in željo po nadaljevanju procesa širitve Evropske unije, kar je v interesu Hrvaške in Slovenije, smo lahko zelo zadovoljni," je dejal.

Predsednik slovenske vlade Janša je čestital za dobro organizacijo turistične konference, pa tudi za uspešno turistično sezono nasploh. Rekordni obisk slovenskih turistov v letošnji sezoni dokazuje, da je tudi v času pandemije z dobro organizacijo mogoče doseči dobro sezono. V času zimske turistične sezone se Slovenija veseli obiska hrvaških gostov, je dodal premier Janša.





Foto: Samir Cerić Kovačević

Vesna Vukšinič Zmaić
SLO CRO Poslovni klub
E: poslovniklub@slo-cro-klub.hr