Likvidacijska pot bivše bančne skupine Hypo Alpe Adria Group je zaključena


V blogu na spletu SGZ smo ažurno in obširno poročali o bančnem škandalu, ki se je odvijal okoli skupine Hypo Alpe Adria Group in Avstrijcem (predvsem prebivalstvu na Koroškem) vzel sapo. Nekaj časa se je celo diskutiralo o možnem stečaju zvezne dežele Koroške, pa je politika (naknadno gledano) pravilno odločila, da Koroške ni izpostavila tej sramoti. Bil bi to tudi prvi primer v zgodovine Republike Avstrije. Da je prišlo do konkretne vzpostavitve rešilnih modelov, je vsekakor tudi zasluga bivšega finančnega ministra Schellinga.

Avstrijska delniška družba (HETA Asset Resolution AG), likvidacijska družba bivše bančne skupine Hypo Alpe Adria Group, je svoje delo dokončala in s tem tudi za javnost uradno zaključila likvidacijo omenjene bančne skupine.

Da se spomnimo nazaj: Heta Asset Resolution AG je pravna naslednica Hypo Alpe Adria Bank International AG, ki je 30. oktobra 2014 vrnila svojo bančno licenco in bila spremenjena v likvidacijsko enoto.

Po uradnih poročilih avstrijskega bančnega regulatorja FMA znaša skupni likvidacijski donos skoraj 11 milijard evrov. Namesto 35 % insolvenčne kvote je bilo poravnanih 86 % terjatev.

Bančni regulator FMA je kot likvidacijski in nadzorni organ privolil predčasni finalni porazdelitvi premoženja upnikom v višini ca 150 milijonov evrov. S tem korakom so vzpostavljeni tudi pogoji za družbeno-pravno likvidacijo. Ob robu je treba povedati, da so eksperti operativni likvidacijski družbi HETA v letu 2015 prerokovali skupni donos v višini 7,3 milijarde evrov.

Kot je regulator FMA izjavil za javnost, se je evropski režim likvidacije bank v primerih, ki so se odvijali v Avstriji, zadovoljivo obnesel. Ne smemo pozabiti, da je poleg KA-Finanz utrpel podobno usodo tudi sektor ljudskih bank (Volksbanken).

Več

Marian Wakounig
Slovenska gospodarska zveza