Poljska bo prekinila pogodbo o dobavi plina z Rusijo


Poljska zaradi začetka dobav plina iz Severnega morja po novi Baltski cevi ne bo več potrebovala oskrbe z ruskim plinom po naftovodu Yamal prihodnjega oktobra.

Pogodba Yamal za zemeljski plin, ki sta jo 25. septembra 1996 podpisali poljsko plinsko podjetje PGNiG in ruski plinski velikan Gazprom, bo kmalu potekla. "Ruska pogodba se bo iztekla naslednje leto (31. decembra) in je seveda ne bomo podaljšali," povedal Piotr Naimski, komisar vlade za strateško energetsko infrastrukturo. Dodal je, da Poljska "zagotovo ne bo odvisna od ruskih zalog".

Po besedah Naimskega "danes vse kaže, da bo od 1. oktobra prihodnje leto plin na Poljsko odpremljen po Baltski cevi." Poljsko-danski strateški projekt plinske infrastrukture, po katerem bo plinovod potekal vzdolž baltskega morskega dna in bo norveški plin pripeljal na danski in poljski trg, bo Poljski pomagal pri diverzifikaciji oskrbe z zemeljskim plinom.

Junija je Danska tudi umaknila okoljska dovoljenja za kopenski odsek cevovoda po ozemlju Danske, kar je predstavljalo prvo veliko oviro pri načrtih Poljske, da postane popolnoma neodvisna od zalog ruskega plina.

Naimski je dejal, da so zamude, povezane z okoljskimi vprašanji in zaščito nekaterih vrst živali, rešili danski partnerji in dejal, da naj bi se naložba zaključila do 1. oktobra 2022 kot datum zaključka.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy
E: info@triglav-rysy.si